IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в Европа остава близо до тригодишен връх

Европейската икономика вероятно е запазила инерцията си и в началото на тази година

14:52 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в Европа остава близо до тригодишен връх

Очакванията на компаниите и потребителите в еврозоната за изгледите пред европейската икономика се задържаха близо до най-високото си ниво за последните три години и в началото на тази година.

Това показа индексът на икономическото доверие в еврозоната, който се понижи съвсем леко до 106,5 в сравнение със 106,6 пункта през декември. Той се изчислява на базата на изследване на Европейската комисия сред компаниите и потребителите в страните от еврозоната.

Високата стойност на показателя, който през декември отбеляза най-силното си ниво за последните три години, подчертава, че европейската икономика е запазила инерцията си в началото на тази година.

Данните за отделните страни обаче илюстрират значителните различия между тях, като Германия остава двигател на икономическата експанзия, докато периферните страни от еврозоната изостават.

През януари се наблюдава известно подобрение на икономическите оценки на компаниите от сектора на производството, докато тези на представителите на сектора на услугите се влошават.

Международният валутен фонд прогнозира по-рано през тази седмица, че световната икономика може да нарасне с 4,4% през тази година вместо с преди обявените 4,2 на сто. За страните от еврозоната се предвижда среден ръст на брутния вътрешен продукт от 1,5 на сто, който е по-слаб от 1,6-те процента за икономиката на Япония и 3-те процента очакван ръст за БВП на САЩ.

Еврото поскъпва за трети пореден ден срещу долара днес, като добавя 0,1% до 1,3715 долара към 14:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още