IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Трише: Еврото е солидна валута

Нестандартните инструменти за увеличаване на ликвидността са временни, подчерта шефът на ЕЦБ

21:40 | 18.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Жан-Клод Трише: Еврото е солидна валута

Еврото е солидна валута, категоричен е президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Въпреки това обаче той признава, че „има редица трудности” в някои от страните от еврозоната, съобщава АР.

„Как може валута, която запазва стойността си вече повече от 12 години така добре, да не е стабилна”, коментира Трише.

По време на изказване в Европейския парламент Трише отхвърли категорично, че има разделение север-юг в рамките на еврозоната.

„Европейската централна банка много стриктно разграничава нестандартните мерки за увеличаване на ликвидността от лихвената политика”, посочи Трише. Докато нестандартните мерки имат за цел да насърчат ликвидността в икономиката, с лихвения процент се търси стабилност на цените, уточнява той.

Всички нестандартни мерки са насочени към нормалното прилагане на политическите решения, касаещи монетарната политика. При това те са временни, подчерта Трише.

Трише отличи Германия, посочвайки, че страната се е справила „невероятно в настоящата ситуация”. Сред доказателствата за това е спадът на безработицата, макар светът да е в икономическа криза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 13 години
А пък Титаник е бил стабилен кораб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
"Как може валута, която запазва стойността си вече повече от 12 години така добре, да не е стабилна, коментира Трише."Това докато го е казвал, дали са успели той, а и околните, да не се засмеят на глас?! Колко злато, петрол, пшеница и т.н. си можел да купил преди 12 години, и колко сега?! Явно той ще посочи, че спрямо долара, и повечето други валути еврото е поскъпнало, като например над трилион пъти срещу зимбабвийския $. Това съвсем не значи, че е запазило или увеличило стойност, напротив - губи, и при тези ниски лихви ще губи непрекъснато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още