IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската икономика продължава да губи скорост

Ръстът както в производството, така и при услугите, се забавя през юни, показват данни на Markit Economics

16:20 | 23.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът в секторите на услугите и производството в Европа през юни се е забавил повече от прогнозите на икономистите, добавяйки сигнали, че икономиката губи известен импулс, съобщава Bloomberg.

Съвкупният индекс, базиран на проучване сред влиятелни мениджъри от еврозоната в двата сектора, намаля до 53,6 пункта от 55,8 пункта през май, съобщиха от института Markit Economics.

16 икономисти, запитани от Bloomberg, бяха прогнозирали среден спад до 55,2 пункта. Показател над 50 показва растеж.

Ръстът в производството е паднал до най-слабите си нива от почти две години.

На срещата си на високо равнище днес в Брюксел европейските лидери търсят начини да удържат влошаващата се дългова криза, която предизвиква опасения, че Гърция може да фалира заради задълженията си и помрачава перспективите за растеж.

В най-голямата европейска икономика – Германия, инвеститорското доверие е намаляло през юни под прогнозите на икономистите. Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Мартин Винтеркорн заяви на 17 юни, че условията в глобален аспект остават „предизвикателни“.

„Цялата картина е, че очакваме ръстът на брутния вътрешен продукт да се забави през следващите тримесечия“, каза Алине Шаулинг,  икономист в ABN Amro Bank NV в Амстердам. „От есента той трябва да възвърне инерцията си, тъй като в някаква степен световната търговия ще нарасне“, добави тя.

Показателят за услугите в еврозоната падна през настоящия месец до 54,2 пункта от 56 пункта през май, съобщиха от Markit. Това е най-слабото представяне през последните 6 месеца.

Индексът на производството се понижи до 52 пункта от 54,6 през предходния месец, което е най-ниското му ниво от 18 месеца.

На 9 юни Европейската централна банка понижи прогнозата си за ръста за следващата година до 1,7% от 1,8%, основно заради забавяне на ръста на износа. През тази година икономиката може да нарасне с 1,9%, съобщиха от банката.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви вчера, че рисковите сигнали за финансовата стабилност на региона светят „червено“, като връзката между проблемите с държавните дългове и банките представляват „най-сериозната заплаха“.

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната обявиха по-рано през седмицата, че те ще задържат одобрението на транша от 12 млрд. евро за Гърция, обещан за юли, до гласуването в гръцкия парламент на програмата за намаляване на бюджетния дефицит и приватизиране на държавни активи. На 3 юли те ще решат дали Гърция е изпълнила условията за получаване на следващия транш.

„Повечето анализатори остават скептични, че Гърция ще успее да намали огромния си публичен дълг“, заяви Алън МакКуейд, старши икономист в Bloxham Stockbrokers в Дъблин. „Но засега пазарите и европейските политически стратези без съмнение искат да предоставят помощта на Атина“, добави той.

В Европа компаниите може да се помъчат да удължат ръста на продажбите си, докато световната икономика показва признаци на охлаждане и правителствата засилват орязването на разходите.

Германските производители като най-големия автопроизводител в Европа  Volkswagen са подпомогнали растежа на региона с повишаване на производството и допълнителни работни смени, за да изпълнят поръчките от Азия.

Увеличаването на фирмените инвестиции и засилването на ръста при износа са помогнали за разширяването от 0,8% на износа през първото тримесечие. През същия период германската икономика регистрира растеж от 1,5%.

Най-големият производител на луксозни автомобили Bayerische Motoren Werke AG обяви на 8 юни, че доставките са нараснали през миналия месец с 22%. „Това го прави най-успешния май за компанията за всички времена“, заяви тогава шефът на продажбите Йън Робъртсън.

Показателят, измерващ новия бизнес, е с най-нисък ръст от ноември 2009 г., като един от индикаторите за нови поръчки за износ на стоки от производството е нараснал „съвсем скромно“, отбелязаха от Markit.

Секторът на услугите също регистрира спад в новия бизнес, а германският производствен ръст е отслабнал, показва днешното съобщение.

Добавяйки признаци към забавянето, европейско икономическо доверие е намаляло през май, индустриалните поръчки са нараснали под прогнозите на икономистите през април, а през юни отношението на германските инвеститори е паднало до най-ниските си нива от две години и половина.

Германските мениджъри също са добавили песимизъм през този месец, показва проучване на Bloomberg, като информационният институт в Мюнхен ще обяви данните утре.

Крис Уилямсън, старши икономист в Markit, заяви, че ръстът в еврозоната вероятно ще спадне до 0,5% през настоящото тримесечие. „Увеличението на икономическия ръст в еврозоната изгуби импулс през последните 2 месеца. Дори германското производство, движещата сила на възстановяването на региона, отчита определено влошаване в производството и ръста на новите поръчки“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още