IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курсът на юана с нов връх

От обезценката си през 2005 г. китайската валута е поскъпнала спрямо долара с над 30%

12:19 | 10.10.11 г. 1
Курсът на юана с нов връх

Китайският юан достигна рекордно висок курс спрямо американския долар днес и вече е с 30% по-скъп спрямо нивото от обезценката си през 2005 г., докато притесненията за ликвидността на долара отслабват, съобщи Ройтерс.

Според брокери опасенията от недостиг на долари на пазара е намаляла в края на продължилото цяла седмица честване на националния празник на страната.

Китайската централна банка понижи леко фиксинга си до 6,3586 юана за долар спрямо рекордно високия 6,3549 в последния работен ден преди празниците, давайки знак, че правителството ще направлява обменния курс според собствените си вкусове.

По време на продължителните празници американският Сенат отложи за следващата седмица гласуването на законопроект, който може да влоши отношенията с Китай относно валутната му политика, заради спор между републиканците и демократите относно текста на предложенията. Китай разкритикува остро законопроекта, предупреждавайки, че гласуването му може да доведе до търговска война между двете най-големи икономики в света.

Макар китайското правителство да се преструва, че устоява на призивите на САЩ за поскъпване на юана, то оставя курсът на валутата да расте с удобно за страната темпо, за да направи икономическата си структура по-малко зависима от износа.

В спотовата търговия юанът се разменяше за 6,3556 спрямо долара, поскъпвайки спрямо нивото от 6,3859 юана за долар при затваряне на 30 септември – последният работен ден преди празниците в Китай.

От началото на годината китайската валута е поскъпнала с 3,68%, а от момента на приемането на плаващ курс спрямо долара през юни 2010 г. поскъпването е 7,40%.

След като правителството разреши курсът на юана да се вдигне с 2,1% на 21 юли 2005 г., китайската валута е поскъпнала спрямо долара с 30,2%.

В края на септември юанът достигна долната си граница спрямо фиксинга на централната банка, воден от предпразничното търсене на долари, тъй като банките пазеха твърдата валута за евентуално повишение в курса на долара по време на дългата почивка, след като през септември внезапният ръст на U.S. Dollar Index завари пазара неподготвен.

Брокерите в континентален Китай очакват курсът на юана да продължи да се повишава стабилно, но бавно в краткосрочен период, спирайки нов скок на долара в световен мащаб, който би могъл да доведе до временна пауза в поскъпването на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nicoletta.Ventseslav
преди 12 години
http://***.anotherway.org/2011/10/how-to-invest-in-precious-metals/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още