IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан достигна 17-годишен връх спрямо долара

Ангажиментът на Федералния резерв да поддържа ниски лихви още две години тласка нагоре валутата на Китай

10:24 | 11.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Курсът на китайския юан премина под нивото от 6,4 юана за долар, достигайки до най-високото си ниво спрямо американската валута за последните 17 години. Този възход е следствие от ангажимента на Федералния резерв на САЩ да поддържа рекордно ниския лихвен процент в САЩ през следващите поне две години, пише Bloomberg.

Днес юанът поскъпва с 0,36 на сто до 6,3948 юана за долар, регистрирайки най-големия си дневен ръст за последните девет месеца, по данни на китайските валутни служби. По-рано бе достигнато нивото от 6,3938 USD/CNY, което е най-високият курс на китайската валута от 1993 година насам.

Миналия месец от Международния валутен фонд обявиха, че поскъпването на юана би могло да позволи стабилизирането на глобалната икономика, а освен това би могло да подпомогне китайските власти в борбата им с инфлацията и опитите за подхранване на вътрешното потребление.

През този месец юанът е втората най-поскъпваща валута от десетте най-използвани валути в Азия. Китайската валута е поскъпнала с 0,7 на сто срещу долара и в класацията отстъпва единствено на японската йена.

На пазара в Хонконг, където се сключват форуърдни сделки, днес юанът с доставка след 12 месеца поскъпва с 0,86 на сто до 6,3065 USD/CNY. Според данни на Bloomberg това е най-рязкото поскъпване от декември насам.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Нищо чудно и паритет да видим след някоя година. До като едните се занимават със пекулации и печатане на пари без покритие, китайците бачкат и спестяват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още