IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ върна лихвата в еврозоната до 1%

Страховете за бъдещето надделяват над опасенията за висока инфлация

15:15 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ върна лихвата в еврозоната до 1%

Европейската централна банка взе решение да понижи основния лихвен процент в еврозоната с 25 базисни пункта до 1 на сто. Това се случва на фона на задълбочените дабати относно бъдещето на еврото и Европейския съюз, пише Ройтерс.

Понижението на лихвения процент е второ поредно в две заседания, председателствани от новия ръководител на институцията Марио Драги.

ЕЦБ понижи и лихвения процент по основния си депозитен инструмент до 0,25 на сто. Целта е банките да бъдат стимулирани да си предоставят кредити на финансовите пазари и да увеличат кредитирането за бизнеса и фирмите, вместо да държат излишъците си при централната банка.

С днешните решения основните лихвени проценти в еврозоната са върнати до рекордно ниските им дъна от 2009 година.

Понижението на основната лихва бе очаквано от пазарните анализатори. С по-голям интерес се очаква пресконференцията на ръководителя на ЕЦБ Марио Драги. Днес той има среща с лидерите на водещите страни от еврозоната в навечерието на решителните срещи на върха в ЕС.

Вниманието при пресконференцията ще падне върху това дали ЕЦБ ще предприеме нови мерки за стимулиране на финансовите пазари или ще заложи на консервативен подход и противодействие на инфлацията, коментират анализатори.

По-рано днес Английската централна банка взе решение да остави основния лихвен процент на Острова без промяна при рекордно ниските 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още