IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия за декември е едва 2,2%

За трети пореден месец поскъпването е с по-ниски темпове

18:44 | 28.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия за декември е едва 2,2%

В Германия се очертава ясна тенденция за намаляване на инфлацията.

В най-гъсто населената провинция Северен Рейн-Вестфалия цените се повишиха с едва 1,7 на сто през декември в сравнение със същия месец на миналата година, защото дългосрочни причини за поскъпване, като цената на бензина, газьола за отопление и храната поскъпнаха съвсем леко в края на годината. Това е най-ниската инфлация от ноември 2010 г. насам, заяви федералната статистическа служба, цитирана от Ройтерс.

В предходния месец инфлацията бе 2,1 на сто, а на средногодишна база - 2,2%.

За цяла Германия през декември се очаква инфлацията да намалее до 2,2 процента. Така за трети пореден месец се отчита намаляване на поскъпването от рекордното септемврийско равнище от 2,6%.

Инфлацията обаче остава над границата от два процента, при която  Европейската централна банка говори за „стабилни цени“.

През следващата година според очакванията на водещите експерти инфлацията ще падне под нивото от 2%. Германският институт за икономически изследвания Ifo смята, че  поскъпването ще е в рамките на 1,8% - преди всичко заради слабата конюнктура, в която компаниите трудно ще успеят да наложат по-високи цени.

Спрямо предходния месец цените в Северен Рейн-Вестфалия са нараснали с 0,7%. Заради коледните празници наемите за вили са стрували с две трети повече отколкото преди месец, а екскурзиите са стрували с една пета повече. За сметка на това газьолът за отопление е поевтинял с 3,2%, а горивата – с 1,6%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Цялата история на България е написана сякаш от ръката на ***.Лорд Байрон - ОпппАА той бе казал нещо подобно, НО за Англия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Железни са тия Германци! Цялата им история го показва.:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още