IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската централна банка очаква застой в икономиката на страната

Най-вече производството страда от световното икономическо забавяне и последиците от дълговата криза в еврозоната, посочват от Бундесбанк

18:40 | 23.01.12 г.
Германската централна банка очаква застой в икономиката на страната

Очаква се германската икономика да „изпадне в застой“ през следващите няколко месеца при наличието на насрещни течения, образувани от забавянето на световната икономика и продължаващата дългова криза в еврозоната, обявиха от централната банка на страната, цитирани от MarketWatch.

“В началото на 2012 г. пред германската икономика се очертава застой“, макар че и за четвъртото тримесечие на 2011 г. „не може да бъде отхвърлено“ свиване, се посочва в месечния доклад на финансовата институция. „Особено производството страда от световното икономическо забавяне и последиците от дълговата криза в еврозоната“, се казва още там.

Макар официалните данни да се очакват по-късно, през януари германското федерално статистическо бюро вече обяви, че икономиката на страната се е свила с 0,25% през четвъртото тримесечие спрямо третото, прекъсвайки поредица на двугодишен ръст.

За 2011 г. като цяло обаче икономиката се е разширила с 3%, като това е втора поредна година на ръст от и над 3%, след като силата на германския износ позволи на страната да избегне най-лошите ефекти от кризата в Европа.

От Бундесбанк обявиха също днес, че частното потребление „изглежда се е повишило минимално“ през четвъртото тримесечие на 2011 г. въпреки устойчивия пазар на труда в страната, където безработицата е на 20-годишно дъно от 6,8%.

Все пак темпото на спад на поръчките в индустрията на страната се забави значително през октомври и ноември спрямо предходното тримесечие, а икономическите очаквания се отлепиха от лятното си дъно, изтъкват от финансовата институция. Строителството вероятно продължава да печели от силното търсене, добавят от там.

През миналия месец германската централна банка понижи прогнозата си за ръста на икономиката на страната през 2012 г. до 0,6% от предвижданите 1,8% през юни, предупреждавайки, че износно ориентираната икономика е подложена на нарастващо напрежение от задълбочаващата се дългова криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още