IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за перспективите пред икономиката на САЩ стигна 8-годишен връх

34% от участниците в анкета смятат, че американската икономика се подобрява

12:37 | 23.03.12 г.
Оптимизмът за перспективите пред икономиката на САЩ стигна 8-годишен връх

Броят на американците, които твърдят, че икономиката на САЩ се подобрява, е нараснал през март до най-високото си ниво от 2004 г., като спадът в първоначалните молби за помощи  за безработни дава допълнителни доказателство за възстановяването на пазара на труда, съобщи Bloomberg.

34% от анкетираните в месечното изследване на потребителските очаквания на агенцията заявяват, че икономиката се подобрява, а това е най-високият процент от януари 2004 г.

Този подем вдигна месечния индекс на очакванията до най-високото му ниво от година. Индексът достигна 1 пункт през март при ниво от -7 пункта през февруари, а през октомври миналата година показателят се бе свлякъл до -45 пункта. Той се формира от отговорите на анкетираните, запитани дали икономиката се подобрява, влошава или остава на същото ниво.

Данни на американското министерство на труда от вчера показаха, че първоначалните молби за помощи за безработни са намалели през работната седмица, приключила на 17 март, с 5 000 до сезонно изгладените 348 000, което е най-ниското им ниво от февруари 2008 г.

Най-силните 6 месеца за ръста на новите работни места от 2006 г. насам увеличиха оптимизма на потребителите, чиито разходи са с принос от 70% в брутния вътрешен продукт на американската икономика.

Също вчера бе съобщено, че индексът на водещите индикатори е нараснал през февруари с най-бързо темпо за последните 11 месеца, давайки знак, че разширяването на американската икономика се ускорява, помагайки за поддържането на световния икономически ръст, докато китайският се забавя, а Европа е застрашена от навлизане в рецесия.

„Икономиката постепенно ще набира импулс в движението си напред“, заяви Омеър Шариф, икономист в RBS Securities Inc. в Стамфърд, щата Кънектикът. „Ще поемем още малко от тежестта на товара, като се има предвид забавянето в Европа и известната степен на забавяне на развиващите се пазари“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още