IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава рязкото си поскъпване

Добрите новини за пазара на труда в САЩ продължават, индустриалното производство в Германия разочарова

16:02 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът продължава рязкото си поскъпване

Доларът продължи похода си срещу еврото и днес, поскъпвайки до най-високото си ниво от 15 март насам. В основата на повишението са поредните добри данни за пазара на труда в САЩ и разочароващите новини за индустриалното производство на Германия.

Днес стана ясно, че първоначалната безработица в САЩ е паднала до най-ниското си ниво за последните четири години. Данните на трудовото министерство на страната показват, че през миналата седмица подадените молби са били общо 357 хил.

Това е с 6 хил. по-малко от предходната седмица, което е най-ниската стойност от април 2008 година насам, пише Ройтерс. Предварителните очаквания бяха подадените молби да бъдат 355 хил.

Това подкрепи долара и той напредна до 1,3040 долара за едно евро. По-рано през деня зелените пари се възползваха от данни за изненадващо голям спад на индустриалното производство в Германия. През февруари то се е понижило с 1,3 на сто на месечна база, което се размина драстично с очакванията за 0,2% ръст.

През последните два дни доларът записа мощен ръст от над 2,5 на сто спрямо еврото. Повод за това даде стенограмата от последната среща на американския Федерален резерв, от която стана ясно, че на дневен ред не стои ново вливане на ликвидност за стимулиране на пазарите.

Преди да бъде публикувана стенограмата двете валути се търгуваха около 1,3350 долара за едно евро.

Повече данни за състоянието на пазара на труда в САЩ се очакват утре, когато ще стане ясно нивото на безработица за март. Предварителните очаквания са, че през месеца са били създадени около 203 хил. нови работни места, което би означавало четвърти пореден солиден ръст на показателя.

Четири последователни месеца с по над 200 хил. нови работни места не са записвани от 1999 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още