IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При каква корекция на щатския фондов пазар ще се намеси Фед?

Федералният резерв е длъжен да осигурява евтина ликвидност, за да подкрепя фондовия пазар, коментира Бил Грос от Pimco

12:18 | 05.04.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
При каква корекция на щатския фондов пазар ще се намеси Фед?

Инвеститорите, които очакват допълнителна намеса на американския Федерален резерв на пазара, могат до голяма степен да пренебрегнат икономическите данни и да насочат вниманието си към фондовия пазар, и към това колко сериозен спад би предизвикала спасителната намеса на централната банка, пише Дежф Кокс в свой материал в CNBC.

Макар пазарните разпродажби напоследък да са тревожни, може да се стигне до спад от 10% и нагоре, преди Фед да се включи.

Въпреки че действията на централната банка привидно са нагласени за използване на монетарната политика за контролиране на лостовете на цените и заетостта, епохата на вливането на ликвидност доведе до нарастване на вниманието върху начина, по който фондовите пазари тласкат икономиката напред.

Поради тази причина председателят на Фед Бен Бернанке и приближените му служители ще отделят голямо внимание на това дали акциите ще поевтинеят рязко, както и на общото вяло представяне на пазара през последните 3 седмици, което насочва към необходимостта от нови стимули, убеден е Кокс.

„Бернанке и Грийнспан дадоха ясно да се разбере, че фондовият пазар е трансмисията на монетарната политика“, заяви Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Annuities в Нюарк, щата Ню Джърси, визирайки бившия председател на Фед Алън Грийнспан. „Те знаят, че по-силният фондов пазар поддържа по-силна икономика, която подхранва инвеститорското доверие“, добави той.

От началото на финансовата криза Фед е разширил баланса си с близо 2,9 трилиона долара чрез изкупуване на държавни облигации, като по този начин подпомага осигуряването на ликвидност.

Трудно е да се определи с точност с колко ще трябва да се свие пазарът, преди Фед да се намеси, но според Кросби вероятно ще е нужна почти пълна корекция от 10%.

„Ако данните покажат слабост и започне срив, това ще се отрази на пазара и ще се повтори 2011 г. Във Фед са наясно с това и сроковете им за действие са твърде стеснени“, смята той. „Един спад от 5%, преминаващ под знака на консолидацията, и доста от купувачите ще се включат отново“, убеден е анализаторът.

Но ако спадът стане по-голям изглежда Фед ще използва уроците от предишните два кръга на вливане на ликвидност и ще предприеме действия, вероятно под формата на около 1 трилион за изкупуване на облигации, обезпечени с ипотеки.

Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
Боян
преди 12 години
".... фондовият пазар е трансмисията на монетарната политикаАми ако не знаеш да ти кажа, България при валутен борд няма монетарна политика ние си следваме политиката на ЕЦБ? Та това изречение изобщо не важи за България, ама нали си *** брокер откъде да го знаеш."....... по-силният фондов пазар поддържа по-силна икономика, която подхранва инвеститорското доверие!!!!!То в България има ли изобщо някакъв фондов пазар с тия обороти на БФБ??? И от там за какво доверие в Българската икономика, след като всички знаят, че тя е придатък на европейската икономика и от нас нищо не зависи ??? Ама и за това как да се сетиш след като си явно доста ограничен в мисленето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Konsultant
преди 12 години
ФЕД подкрепя капиталовия си пазар, защото той е: ".... фондовият пазар е трансмисията на монетарната политика и "....... по-силният фондов пазар поддържа по-силна икономика, която подхранва инвеститорското доверие!!!!!''НЕСМЕШНИ МИ ГОСПОДИНе Боян" не са важни участниците на пазара, а това че компаниите на него са БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Боян
преди 12 години
Ми според мен това за България изобщо не важи в България финансовите играчи са чуждестранни фирми, та по твоята логика Българската държава трябва да храни чуждестранните спекуланти на Българския пазар ??? Е няма такав *** просто или явно и ти си от тия финансови факири които чакат някой да ти даде от някъде, ***. А за САЩ е нормално да си помпат балона с акции те нямат желание, но положението им е такова че трябва да го поддържат тоя балон иначе цялата им икономика отива в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Konsultant
преди 12 години
А колко хубаво би било този анализ да се прочете ВНИИИИИИМАТЕЛНО от КФН, МФ, ПРАВИТЕЛСТВОТО и не на последно място тези тесни "специалисти", които смятат че подпомагането на БФБ не е работа на правителството!!!!!!!!Препоръка е ..! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още