IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При каква корекция на щатския фондов пазар ще се намеси Фед?

Федералният резерв е длъжен да осигурява евтина ликвидност, за да подкрепя фондовия пазар, коментира Бил Грос от Pimco

12:18 | 05.04.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
При каква корекция на щатския фондов пазар ще се намеси Фед?

Когато приключиха първият и вторият кръг на вливане на ликвидност, като цяло фондовият пазар загуби 1 500 пункта през следващите 1-2 месеца, припомня Бил Грос, съизпълнителен директор на облигационния гигант Pimco.

„Дали Фед е хванат в капана на тази главоблъсканица да осигурява евтина ликвидност в опит да напомпа фондовия и рисковите пазари? Мисля, че да. Не бих спорил дали това е добра политика, но е необходима, ако се има предвид пътя, по който ни води централната банка“, добавя той.

Грос също не пожела да спекулира докъде може да стигне спадът, но предишни действия на Фед дават известни насоки.

Вторият кръг от вливането на ликвидност дойде след 15-процентния летен спад и бе обявен в реч на Бернанке на годишната среща на Фед в Джаксън Хол в края на август 2010 г. Провеждането на първия кръг от ноември 2008 г. започна след доста по рязък спад, когато пазарите бяха загубили около 40% в разгара на финансовата криза.

След края на втория кръг през миналата година Фед проведе „Операция Туист“ - неутрална по отношение на баланса му, при която бяха продадени краткосрочни държавни облигации и бяха закупени дългосрочни, като целта бе понижаване на дългосрочните лихви. Тя обаче съвпадна с рязък скок на фондовия пазар.

„Пазарите на акции по света не възприемат особено благоприятно перспективата Фед да спре кранчето и имат сериозна причина за това. Приливът на рисково инвестиране напоследък, както предсказахме, се базира само и просто върху вливането на ликвидност и перспективите за още от това лекарство през следващите няколко месеца“, посочва Андрю Уилкинсън, главен икономически стратег в Miller Tabak в Ню Йорк, в бележка до свои клиенти.

Уилкинсън очаква вероятна намеса, но смята, че периодът дотогава може да се окаже болезнен за инвеститорите с вероятен „спад при акциите, който да помогне за пренастройването към реалността и истинското положение на световната икономика в момента“.

„Посланието от стенограмата на Фед може да бъде тълкувано приблизително така от нас, но инвеститорите си имат свой“, посочва той. „Онова, което очаквахме, бе, че това послание ще бъде много ясно за потребителите, собствениците на жилища и инвеститорите, които са в предстартова треска. Всъщност обаче изглежда, че икономиката е изправена пред дълго и трудно пълзене“, заключава Уилкинсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
Боян
преди 12 години
".... фондовият пазар е трансмисията на монетарната политикаАми ако не знаеш да ти кажа, България при валутен борд няма монетарна политика ние си следваме политиката на ЕЦБ? Та това изречение изобщо не важи за България, ама нали си *** брокер откъде да го знаеш."....... по-силният фондов пазар поддържа по-силна икономика, която подхранва инвеститорското доверие!!!!!То в България има ли изобщо някакъв фондов пазар с тия обороти на БФБ??? И от там за какво доверие в Българската икономика, след като всички знаят, че тя е придатък на европейската икономика и от нас нищо не зависи ??? Ама и за това как да се сетиш след като си явно доста ограничен в мисленето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Konsultant
преди 12 години
ФЕД подкрепя капиталовия си пазар, защото той е: ".... фондовият пазар е трансмисията на монетарната политика и "....... по-силният фондов пазар поддържа по-силна икономика, която подхранва инвеститорското доверие!!!!!''НЕСМЕШНИ МИ ГОСПОДИНе Боян" не са важни участниците на пазара, а това че компаниите на него са БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Боян
преди 12 години
Ми според мен това за България изобщо не важи в България финансовите играчи са чуждестранни фирми, та по твоята логика Българската държава трябва да храни чуждестранните спекуланти на Българския пазар ??? Е няма такав *** просто или явно и ти си от тия финансови факири които чакат някой да ти даде от някъде, ***. А за САЩ е нормално да си помпат балона с акции те нямат желание, но положението им е такова че трябва да го поддържат тоя балон иначе цялата им икономика отива в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Konsultant
преди 12 години
А колко хубаво би било този анализ да се прочете ВНИИИИИИМАТЕЛНО от КФН, МФ, ПРАВИТЕЛСТВОТО и не на последно място тези тесни "специалисти", които смятат че подпомагането на БФБ не е работа на правителството!!!!!!!!Препоръка е ..! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още