IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Щатските акции са надценени с 50%

Предстоящият мечи пазар вероятно ще съвпадне с понижаването на фискалния дефицит на САЩ, прогнозира Андрю Смитърс

14:05 | 28.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатор: Щатските акции са надценени с 50%

Щатските акции са надценени с 50%, но корпоративните покупки ще ги задържат на тези високи нива, поне докато фискалният дефицит на САЩ не се понижи, казва Андрю Смитърс, автор на „Оценяване на Wall Street: Как да защитим състоянието си при нестабилни пазари“ ("Valuing Wall Street: Protecting Wealth in Turbulent Markets"), пише CNBC.

Други анализатори, като Джим О'Нийл от Goldman Sachs обаче твърдят, че са оптимистично настроени поради възстановяването на световната икономика и добрите данни за САЩ през последната половин година.

„Щатските индекси са надценени с около 50%, но ако не станем свидетели на неочаквани сътресения те ще останат на сегашните високи нива заради обратното изкупуване на акции. Това ще продължи докато парите, натрупани от корпорациите не привършат. Предстоящият мечи пазар вероятно ще съвпадне с понижаването на фискалния дефицит“, казва Смитърс.

Смитърс, чиято книга е публикувана през 2000 г., когато пазарите се радваха на привидно устойчив ръст, използва коефициентът „q”, разработен от Нобеловия лауреат за икономика Джеймс Тобин, който показва съотношението между пазарната капитализация на компанията и стойността на активите й по пазарни цени.

Според Тобин компаниите имат стимул да реинвестират при q > 1 и да спрат да реинвестират при q < 1.

За своя анализ Смитърс използва и средно цикличното съотношение на цена към печалба (cyclically-averaged price-earnings ratio, CAPE) и публикувани от Федералния резерв (Фед ) данни.

Данните на Фед (Funds Accounts of the United States Z1) за четвъртото тримесечие на 2011 г. бяха публикувани на 8 март. Според тях и според отчетените печалби за акция на компаниите от S&P 500, към края на миналата година не-финансовите компании в САЩ са били надценени с 36%, а към 20 март - с 52%.

„Ако разгледаме CAPE в края на миналата година търгуваните на борсата компании са били надценени с 53%, а към 20 март - със 71%“, допълва Смитърс.

Той посочва, че сегашните нива на пазарна надценка са подобни на тези, наблюдавани при пазарните пикове от 1906 г., 1937 г. и 1968 г. И в трите случая надценяването на пазарите е предхождало дълги мечи пазари. Въпреки това Смитърс признава, че нивата все още не са достигнали екстремните стойности от 1929 г. и 1999 г.

Икономистът изтъква, че фискалните дефицити трябва да се компенсират от натрупаните в други сектори кешови излишъци, като бизнесът, който обикновено изпитва кешов дефицит от около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната (за периода 1960 г. - 1990 г.), към настоящия момент има излишък от 3,1% от БВП. 

Тъй като наблюдаваме силна негативна корелация между фискалните баланси и паричните потоци в бизнес сектора, „това подкрепя вероятността, че евентуално понижение на дефицита ще бъде съпроводено от изтъняване на паричните потоци от частния сектор“, казва той.

„Не знаем кога или дали фискалният дефицит ще бъде овладян, но все пак това едва ли ще бъде отложено за след 2013 г. При всички случаи фондовият пазар има защо да се притеснява, тъй като президентските избори през ноември наближават“, допълва Смитърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aidriell
преди 12 години
Говорим за гугъл , епъл или фейсбук 50 % защото по скоро е в 5 х 100% надценяването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още