IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Япония подкрепи йената

Централната банка ще е загрижена за поскъпването на йената, коментират анализатори

22:06 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След рекорден дефицит през януари, през февруари Япония отчете излишък по текущата си сметка. Това от своя страна подкрепи йената, която правителството в Токио се опитва да понижи, за да подпомогне износа и икономическия растеж, пише Bloomberg.

Излишъкът по текущата сметка достига 1,18 трлн. йени, надхвърляйки очакваните от анализаторите 1,12 трлн. йени.

Йената продължава да се възстановява дори след интервенциите на финансовото министерство в Токио и програмата за вливане на ликвидност на японската централна банка, които помогнаха за понижаването на японската валута от достигнатите през октомври рекордни стойности спрямо американския долар.

На срещата си в понеделник и вторник, японските централни банкери трябва да вземат решение дали третата по големина икономика в света се нуждае от допълнителна подкрепа.

„Няма съмнение, че йената все още е твърде силна, за да могат японските компании да се почувстват по-оптимистично. Това води до по-малко инвестиции и по-слаб растеж“, казва Йошимаса Маруяма, главен икономист на Itochu Corp. в Токио. „Централната банка ще е загрижена за поскъпването на йената“.

По обед в Токио йената се търгуваше на нива от 81,48 йени за долар, поскъпвайки за 5-ти пореден ден. През октомври японската валута достигна най-високата стойност от края на Втората световна война – 75,35 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още