IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ запази лихвата от 0,5% и се въздържа от вливане на ликвидност

Комбинацията от понижена икономическа активност и устойчива инфлация поставя банката в затруднено положение, коментира икономист

15:52 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ запази лихвата от 0,5% и се въздържа от вливане на ликвидност

Английската централна банка (АЦБ) остави основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, като в същото време се въздържа от разширяване на програмата си за вливане на ликвидност (QE), съобщава BBC.

През март програмата на АЦБ за изкупуване на ДЦК беше разширена до 325 млрд. британски паунда.

Рекордно ниските лихвени проценти на Острова остават без промяна вече трета година въпреки устойчиво високото ниво на инфлацията.

През март индексът на потребителските цени (CPI) е нараснал до 3,5% от 3,4% през февруари. CPI е над заложените от АЦБ 2% вече 28 месеца.

Стенограмата от априлската срещата на Комитета за монетарна политика на банката (MPC) разкрива, че централните банкери са все по-загрижени за инфлацията.

Един от членовете на комисията, Адам Поусън, е гласувал за разширяване на програмата за вливане на ликвидност.

Тъй като британската икономика е в рецесия, банката ще трябва да разшири програмата за вливане на ликвидност, коментират редица анализатори.

„Комбинацията от понижена икономическа активност и устойчива инфлация поставя MPC в затруднено положение, което означава, че решението вероятно е било трудно“, коментира Иън Маккаферти, главен икономически съветник на CBI.

„При сегашните икономически условия и признаците, че напрежението в еврозоната нараства отново, нов кръг вливане на ликвидност не може да бъде изключен“.

Според икономистите последното решение показва, че опасенията за инфлацията надделяват над опасенията за растежа.

„Като се има предвид, че MPC е разполагал с икономически прогнози, които най-вероятно са били сериозно ревизирани в негативна посока, решението е доказателство за това, колко е загрижена банката за инфлационния натиск“, казва Питър Диксън, икономист на Commerzbank.

„В резултат на проблемите в еврозоната може да станем свидетели на допълнително вливане на ликвидност. АЦБ обаче мъдро реши да остави барута си сух“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още