IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът охлади инфлацията в еврозоната

Потребителските цени в региона през май са се повишили с 2,4% на годишна база след ръст от 2,6% за април

15:54 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Петролът охлади инфлацията в еврозоната

Инфлацията в еврозоната достигна 15-месечно дъно през май, след като разходите за горива и транспорт намаляха, предоставяйки на Европейската централна банка пространство за понижаване на основния лихвен процент, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Потребителската инфлация в 17-те държави от еврозоната на годишна база се е забавила до 2,4% през май при 2,6% през април, след като цената на петрола се понижи на световните пазари. Същинската потребителска инфлация обаче се е ускорила до 1,6% през май от 1,5% през април.

„В момента наблюдаваме ефектите от предишния ръст на цената на петрола и повишаването на косвените данъци, но инфлацията изглежда ще се забави догодина, така че ЕЦБ вероятно ще разполага с известно пространство за лавиране“, заяви Ник Кунис, старши икономист в ABN Amro.

В началото на годината цената на суровия петрол нарасна с почти 20% заради напрежението между Запада и Иран за ядрената програма на страната, но посоката се обърна, след като инвеститорите започнаха да се притесняват за забавянето на световната икономика, в което дълговата криза в еврозоната играе най-голяма роля.

Все още месечното темпо на спад в цените е само 0,1% през май, посочват от Евростат, докато икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха свиване с 0,2%. Такъв обаче е ръстът в цените на храните и алкохола, както и в хотелите и ресторантите.

Членове на управителния съвет на ЕЦБ очакват инфлацията да се забавя през годината, тъй като еврозоната се мъчи с рекордно високата безработица и ниското доверие у бизнеса.

В друго свое съобщение от Евростат посочват, че разходите за труд в еврозоната са нараснали с 2% на годишна база, продължавайки да изпреварват темпото на икономически растеж в региона. Ръстът обаче е малко по-слаб в сравнение с предходното тримесечие, когато достигна 2,8%.

През първото тримесечие в индустрията разходите за труд са се повишили с 2,5%, в строителството – с 1,9, а в сектора на услугите – с 1,8%. От 2001 г. насам разходите за труд са нараснали с около 12% в ЕС като цяло и с почти 18% в еврозоната, сочат данни на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още