IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите очакват Фед да се задейства, но дали това ще има значение?

Анализатори са скептични доколко намесата на Фед на пазарите може да облекчи икономическата ситуация, макар и да очакват нещо да се случи

17:34 | 20.06.12 г. 1
Пазарите очакват Фед да се задейства, но дали това ще има значение?

Това какво ще направи Федералният резерв на САЩ няма никакво значение, защото пазарите така или иначе ще останат недоволни, пише CNBC.

В последните няколко седмици, в които излизаха лоши икономически данни от Америка заради дълговата криза в Европа, очакванията на пазарните участници Фед да се намеси отново се засилиха. Най-големи шансове според анализатори има възможността за удължаване на т. нар. „Операция Туист“, чието действие трябва да приключи в края на месеца.

Икономисти обаче поставят под въпрос доколко Фед може да облекчи икономическата ситуация, макар и да очакват да видят някакви действия.

Според Дан Грийнхаус от BTIG каквито и действия да предприеме американската централна банка, едва ли някое ще се възприеме като негативно. Той обаче предупреждава, че Федералният резерв трябва да се въздържи от продължаване на Туист, защото тя няма особено влияние върху икономиката.

„Мисля, че днешното заседание има малко повече потенциал за изненада, отколкото сме виждали преди, и мисля, че пазарите са достатъчно предпазливи в навечерието на това събитие", коментира пред медията Ян Линген, старши стратег от CRT Capital.

"Мисля, че акциите се търгуват с предположението, че Фед ще предприеме нещо. Ако не нов кръг от вливане на ликвидност, то поне удължаване на операция Twist, което пазарите оценяват като положително“, допълни той.

Фед започна Операция Туист в края на септември миналата година. Програмата предвижда продажбата на краткосрочни и закупуване на дългосрочни облигации, с което се влияе на дългосрочните лихви.

При вливането на ликвидност Фед директно изкупува активи и ги включва в своя баланс. Инвеститори очакват, че ако се предприеме нов кръг от вливане на ликвидност, той ще обхване и ипотечните ценни книжа. По-смелите предположения са, че ценните книжа, гарантирани с ипотеки, ще бъдат обхванати и от „Туист“, ако програмата бъде удължена.

„С влошаването на данните шансовете за действия на Федералният резерв са все по-вероятни“, коментира икономистът от JPMorgan Майкъл Фероли.

Стратегът на Stifel Nicolaus Елиът Спар отбелязва, че пазарите очакват или някакъв вид намеса, или поне устно уверение, че рекордно ниските лихви ще бъдат запазени до 2014 г.

Повечето залози са за продължаване на Операция Туист, но не липсват и анализатори, които смятат, че Федералният резерв ще се въздържи от действие и този месец. Според тях Вашингтон ще изчака да види още икономически данни, както и накъде ще се развият събитията в Европа, която в момента движи настроенията на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Бернанке и подгласниците му, които държат принтерите знаят прекрасно, че ефекът от нови и нови QE ще става все по-малък и по-малък с всяка нова програма. Лихвите са достатъчно ниски,но банките не дават кредити, а си усвояват лесните пари като бонуси за топ мениджмънта. Нито цент от напечатаните гущери не достига до средния бизнес/който пък е двигателя на икономическия растеж/, още по-малко пък до хората от mainstream-a. Големият проблем е,че висшата клика/разбирай престъпниците на едро/ искат доларът да е слаб, слаб, слаб. А гадната Европа,никой не зане защо, не се подчинява безусловно да помага в това богоугодно дело /е, една Меркел там, ама как да се справиш с нещастници като испанците, които врънкат за някаква си 25% безработица/ и вместо да направи еврото 20 долара, тя го е свалила на смешните 1.25.Е как ще избиваме 15 трилиона дълг като в същото време раздаваме пари от въздуха на нашите момчета от Уол Стрийт....и продължаваме да трупаме нов дълг...Ха сега де, дерт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още