IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се свива за пети пореден месец

Вероятността ЕЦБ да понижи лихвения процент се увеличава заради слабото представяне на производствения сектор

12:56 | 21.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната се свива за пети пореден месец

Бизнес активността в еврозоната се е свила за пети пореден месец през юни, което увеличава вероятността Европейската централна банка да понижи основния лихвен процент.

Следващата среща на ръководството на институцията е в началото на юли, като залозите за сваляне на лихвата се увеличават, пише Wall Street Journal.

Предварителните оценки за съставния индекс на бизнес активността (PMI), който се изчислява от института Markit, показват, че стойността му остава без промяна спрямо юни. Така нивото отново е 46 пункта – най-ниското от юли 2009 година насам.

По правило стойности под 50 пункта показват свиване на бизнес активността.

Авторите на проучването посочват, че през второто тримесечие на годината е отчетено най-рязкото свиване на бизнес активността за последните три години.

„Спадът набира сила и се разпространява из цялата еврозона, като дори в Германия се очаква минимален спад на БВП през второто тримесечие. В останалите страни пък се очакват доста по-големи понижения“, обяснява Крис Уилямсон, главен икономист на Markit.

Данните за съвкупния PMI индекс водят до очаквания за свиване на БВП на еврозоната с 0,6% през второто тримесечие, добавя той.

През юни активността в производствения сектор на еврозоната се е свила от 45,1 до 44,8 пункта, което е 3-годишно дъно. При услугите е отчетен минимален ръст от 46,7 до 46,8 пункта.

Предварителните данни за Германия показват понижение на съвкупния PMI индекс от 49,3 пункта през май до 48,5 пункта през юни. Това е най-ниското ниво за последните три години.

По-слабо в най-голямата икономика на еврозоната се представя също производственият сектор, където свиването е от 45,2 до 44,7 пункта. В същото време активността в сектора на услугите е паднала до 7-месечно дъно от 50,3 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още