IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в китайския непроизводствен сектор набра темпо през юни

Индексът на производствената активност в сектора на услугите, който включва и строителството, е нараснал до 56,7 пункта

12:42 | 03.07.12 г.
Ръстът в китайския непроизводствен сектор набра темпо през юни

Ръстът в сектора на услугите в Китай, който включва и строителството, набра темпо през юни, помагайки да бъдат уталожени част от опасенията за рязко забавяне на икономиката на страната, съобщи ВВС.

Индексът на бизнес активността в непроизводствения сектор е нараснал до 56,7 пункта през юни в сравнение с 55,2 пункта през май. Показател над 50 пункта показва разширяване.

Данните бяха оповестени само ден, след като бе обявено, че производственият сектор в страната през юни е достигнал 7-месечно дъно.

Секторът на услугите е с дял от почти 43% в китайската икономика.

„Индексът показва стабилен и постоянен ръстов импулс в китайския сектор на услугите“, заяви Цай Дзин, заместник-председател на Китайската федерация за логистика и покупки. „Ако бъдат разгледани всички индекси на бизнес активността, те показват, че настоящият икономически растеж на Китай показва признаци на стабилизиране“, добави той.

През първото тримесечие китайската икономика нарасна с 8,1% на приравнена на годишна основа база, което е най-бавното темпо на разширяване през последните 3 години.

Налице са и опасения, че втората по големина икономика в света може да отчете допълнително забавяне на ръст в краткосрочен план. Една от ключовите причини за подобни опасения е забавянето в търсенето на китайските стоки за износ от основни пазари като САЩ и еврозоната.

Същевременно има и притеснения, че вътрешното търсене в Китай не нараства достатъчно бързо, за да компенсира забавянето при износа.

Анализатори обаче смятат, че последните данни за сектора на услугите показват, че може би търсенето в Китай започва да нараства. „Ръстът е подхранван от новите поръчки и потвърждава оценките ни, че китайската икономика се оттласква от достигнатото дъно“, заяви Дариуш Ковалчик от хонконгския филиал на Credit Agricole CIB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още