IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският индекс ZEW се понижи през юли за трети пореден месец

Очакванията на Центъра за европейски икономически изследвания обаче са за стабилна перспектива до края на годината

15:45 | 17.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Германският индекс ZEW се понижи през юли за трети пореден месец

Индексът на очакванията на германските анализатори и инвеститори се понижи до -19,6 пункта през юли от -16,9 пункта през юни, съобщиха от съставящия го Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH – ZEW), цитирани от Ройтерс.

Според агенцията това е поредното доказателство, че кризата в еврозоната хвърля сянка върху духа на представителите на най-голямата икономика в региона.

Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, обаче бяха за още по силен спад до -20,0 пункта.

От центъра посочиха, че вероятно очакванията са досигнали дъното и че перспективата за останалата част от годината се очертава като стабилна.

„Спадът в икономическите очаквания за края на 2012 г. леко се забавя. Това може би е ранен знак за окуражаващо развитие през 2013 г. Рисковете обаче не трябва да бъдат подценявани“, заяви президентът на ZEW Волфганг Франц, цитиран от MarketWatch.

Франц добави, че освен от слабото търсене на германските стоки в еврозоната, икономиката на страната е обременена от слабата динамика на ръста в останалите страни.

Подиндексът на настоящите условия се е понижил до 21,1 пункта, което е най-ниското му ниво от юни 2010 г., като през миналия месец бе 33,2 пункта.

„Стабилизирането на фондовите пазари напоследък, понижаването на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка, по-ниският обменен курс на еврото и спадът в цените на петрола не успяха да разведрят германските инвеститори“, констатира икономистът в ING Карстен Бжески.

„Данните очевидно ще допринесат за увеличаване на опасенията за силата на германската икономика. През финансовата криза обаче индексът ZEW бе по-скоро измерител на положението в еврозоната, отколкото добър изпреварващ индикатор за германския растеж“, добави той.

Според икономиста от центъра Михаел Шрьодер не би било изненада, ако днешните данни се очертаят като достигане на дъното по отношение на очакванията.

„Нашите прогнози за настоящата година отсега са повече или по-малко стабилни. Отсега нататък развитието до края на годината би трябвало да бъде стабилно“, подчерта той.

Проучването е извършено сред 273-ма анализатори и инвеститори между 2 и 16 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още