IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиционен партньор на Меркел предлага Гърция да въведе драхмата паралелно

Германският министър на външните работи пък призова балканската държава да спазва поетите ангажименти и подчерта, че държи тя да остане в еврозоната

13:14 | 23.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Александер Добринд, генерален секретар на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е част от управляващата коалиция в Германия, призова гръцкото правителство да въведе драхмата частично в обращение, съобщи германският седмичник Welt am Sonntag, цитиран от ИТАР-ТАСС.

“Гърция трябва да започне да изплаща половината от всички бюджетни заплати и част от пенсиите в драхми. Подобен плавен преход към предишната национална валута би бил полезна стъпка. Наличието на драхмата като паралелна валута ще даде шанс на Атина да постигне икономически растеж“, твърди Добринд.

Преди седмица от ХСС се обявиха за „временно излизане на Гърция от еврозоната“. Според представената тогава „пътна карта“ Гърция трябва да напусне валутния съюз, но да остане в Европейския съюз, след което Брюксел ще трябва да разработи нов план за възстановяване на икономиката на страната с възможност страната да се завърне в еврозоната след приключването на кризата.

Междувременно германският министър на външните работи Гидо Вестервеле в публикувано интервю в германския вестник Hamburger Abendblatt за пореден път призова Гърция да спазва поетите ангажименти и да не очаква от ЕС преразглеждане на условията за предоставянето на финансова помощ в бъдеще.

„Няма да се съгласим с принципни промени в приетите договорености и моля гръцкото правителство да се отнесе към тази позиция сериозно“, изтъква Вестервеле.

Той подчертава, че Германия е за запазване на членството на Гърция в еврозоната и че страната „държи всичко в ръцете си“, за да успее да остане във валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
todis
преди 11 години
Един вид както се приема еврото, така и да се излезе. Първо паралелно двете валути с фиксиран курс за няколко месеца (да свикнат хората и бизнеса). После ERM II от евро към национална валута. Оставят ги на плаващ курс и ако се задържат близо до фиксирания курс за 2 години - може да останат в еврозоната, в противен случай - out.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Гръцкия избирател упорито се съпротивлява, да плати сметката на чорбаджиите си! ха ха ха ... Май трябва да му въведат отделна валута / драхма, брахма каквото и да е !/, да го озаптят и задължат със закон да плати! ..но ако може без да пострадат тия, които са спастрили парички на гърба му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още