IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи институции понижиха прогнозите си за растеж в еврозоната

Германският институт Ifo, френският статистически институт Insee и италианският Istat предвиждат и по-висока инфлация в сравнение с юлските си прогнози

19:16 | 05.10.12 г.
Водещи институции понижиха прогнозите си за растеж в еврозоната

Три ключови европейски икономически институции понижиха прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната, предсказвайки, че регионът е навлязъл в рецесия през третото тримесечие и ще запази слабостта най-малко до пролетта на 2013 г. дори при положение, че инфлацията се очаква да се запази висока, съобщи MarketWatch.

Германският институт Ifo, френският статистически институт Insee и италианският статистически институт Istat вече предвиждат свиване от 0,2% за икономиката на еврозоната през третото тримесечие вместо прогнозираните през юли 0,1%. Те очакват свиване с още 0,1% през четвъртото тримесечие и нулев ръст през следващото.

Ако това се случи, икономиката на еврозоната ще е регистрирала нулев или отрицателен ръст в продължение на 6 последователни тримесечия до края на първото за 2013 г.

Свиването „отразява  запазващия се натиск към понижение на вътрешното търсене, напрегнато от увеличаващите се напоследък мерки на строги икономии в няколко от държавите-членки и високото ниво на икономическа несигурност“, обявиха трите институции в свое съобщение.

Същевременно инфлацията до края на годината ще се задържи неотклонно над целта на Европейската централна банка от под 2%, добавят те.

Трите институции повишават прогнозите си за инфлацията до края на декември до 2,3% на годишна база, докато юлската им прогноза бе за инфлация от 2%. Те обаче отбелязват, че е вероятно до края на март тя да се забави до 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още