IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските поръчки в Германия с най-голям спад за последната година

Имаме огромен проблем в еврозоната, който вече изглежда достига Германия и нейния трудов пазар, коментира икономист

17:27 | 06.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Заводските поръчки в Германия с най-голям спад за последната година

Заводските поръчки в Германия през септември намаляха с най-бързото си темпо от година, усилвайки притесненията за съдбата на най-голямата икономика в еврозоната, след като дълговата криза в региона и забавящият се икономически ръст накараха компаниите да свият инвестициите си, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на централната банка на страната.

След сезонно изглаждане и инфлационна корекция поръчките са се понижили с 3,3% на месечна база, след като и през предходния месец намаляха с 0,8%. Данните за август обаче бяха коригирани спрямо предварително обявения спад от 1,3%.

Очакванията на анализаторите бяха за спад от 0,5%. Това е най-сериозното свиване на заводските поръчки в Германия от септември 2011 г. 

На годишна база те са намалели с 4,7% след корекция за броя работни дни, надхвърляйки предварителните прогнози за понижение с 1,5%. През август свиването на годишна база бе 4,8%.

Днешните данни „са катастрофа и много лоша новина“, заяви Томас Хариес, главен икономист за Европа във филиала на Barclays във Франкфурт. „Имаме огромен проблем в останалата част от еврозоната, който вече изглежда достига Германия и нейния трудов пазар. За следващите тримесечия икономическата перспектива се очертава като доста мрачна“, добави той.

На месечна база поръчките от страната са намалели с 1,8%, докато от чужбина спадът е с 4,5%, следствие от срива от 9,6% в продажбите за останалите страни от еврозоната, сочат данните. Поръчките за инвестиционни стоки са се свили с 2,4%, а за потребителски стоки – с 1,7%.

От банката посочиха, че за третото тримесечие поръчките регистрират спад от 2,3% спрямо второто. „Слабата икономическа среда в еврозоната и в световната икономика като цяло оказва голямо въздействие върху търсенето на германската индустриална продукция“, пише в нейното съобщение. „Поради тази причина индустриалното производство може да отслабне допълнително през следващите месеци“, добавят от финансовата институция.

След публикуването на данните общата европейска валута поевтиня спрямо американския долар с 0,1% до 1,2785 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Спокойно, корабът потъва нормално, вода ще има за всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още