IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в европейската промишленост неочаквано се подобри

С основна заслуга за благоприятния резултат са нагласите в Германия и Франция, в Италия има умерено свиване, а Испания продължава да се плъзга надолу

12:36 | 02.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Активността в европейската промишленост неочаквано се подобри

Индексът на бизнес активността в промишления сектор на еврозоната отчете неочаквано подобрение в края на октомври, сочат данни на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от Forexpros.

Индексът е нараснал до 45,4 пункта от обявените предварително 45,3 пункта, макар да остава в зоната на свиване под 50 пункта. Очакванията на анализаторите бяха той да остане без промяна. През септември индексът бе на ниво от 46,1 пункта.

Тенденцията се подкрепя основно от Германия и Франция, докато Италия продължава пътя си надолу, а в Испания индексът се свива повече от очакваното.

Германският индекс нараства до сезонно изгладените 46,0 пункта през октомври от предварително обявените 45,7, като и тук експертите очакваха запазване на досегашното му ниво.

Според публикуваните от Markit данни подобрението във Франция е до 43,7 пункта при 43,5 пункта през септември, като това е двумесечен връх за индекса.

В Италия производството и новите поръчки са се свили сериозно в началото на четвъртото тримесечие, а компаниите са свили маржовете на печалба заради нарасналите разходи. Индексът на бизнес активността се е понижил до 45,5 пункта през октомври от 45,7 пункта през предходния месец.

Това е 15-ти пореден месец, в който индексът остава под 50 пункта, а входящите парични потоци в производството намаляват за 17-ти пореден месец.

Първият ръст на новите поръчки за чужбина от 7 месеца означава, че слабостта на вътрешния пазар стои зад намалелите поръчки като цяло. Вследствие на това италианските производители са продължили да свиват производството и персонала.

В Испания индексът на бизнес активността в промишлеността е паднал до 43,5 пункта от 44,6 пункта през септември, отразявайки задълбочаващата се тенденция на свиване на сектора. Анализаторите очакваха той да се понижи с 44,0 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още