IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената е на ново 20-месечно дъно заради очакванията за монетарно разхлабване

Щатският долар поевтинява леко на фона на липсата на споразумение около бюджета на САЩ, а еврото изкачи 16-месечен връх спрямо японската валута

13:48 | 26.12.12 г.
Йената е на ново 20-месечно дъно заради очакванията за монетарно разхлабване

Йената се потопи до ново 20-месечно дъно в днешната търговия в Азия, след като лидерът на японската Либерално-демократическата партия Шиндзо Абе, спечелил парламентарните избори с обещанията за монетарно разхлабване и допълнителни стимулиращи ръста мерки, положи клетва като премиер на страната, съобщи Ройтерс.

Търговската активност обаче е слаба, тъй като много от световните финансови центрове не работят заради коледните празници и транзакции се извършват само в Япония и САЩ.

Американската валута поскъпна до 85,38 йени за долар на търговската платформа EBS, като това е най-високото ѝ ниво от април 2011 г., а към момента отчита ръст от 0,57% в рамките на сесията, достигайки 85,29 йени за долар.

Вчера Абе повтори, че иска да отслаби йената, за да помогне за съживяването на японската икономика.

„Няма причина да се очаква скорошна промяна на тенденцията при положение, че липсва стимул за купуване на йени в момента“, заяви Кимихико Томита, ръководител на отдела за валутна търговия в State Street Global Markets в Токио. „Разбира се на дневна база може да се получат периоди на осребряване на печалбите, но като цяло липсва непреодолима причина, която да направи необходимо купуването на йени“, добави той.

Стенограмата от ноемврийското заседание на Японската централна банка, публикувана днес, показа, че някои от членовете на управителния съвет на финансовата институция са заявили, че тя трябва да действа решително и без да бъдат отхвърляни каквито и да било политически възможности, ако перспективата пред икономиката и цените се влоши допълнително.

Запазващите се опасения за безизходната ситуация около преговорите за бюджета на САЩ пък продължават да подкопават доверието в долара.

Днес президентът на САЩ Барак Обама обяви, че прекъсва почивката си на Хавайските острови, за да продължи преговорите за избягване на надвисналата над икономиката на страната фискална пропаст.

Доларовият индекс, отразяващ котировките на американската валута спрямо кошница от 16 основни валути, се върна на ниво от 79,60, след като бе достигнал вчера 79,780, отбелязвайки най-ниските си котировки от 14 декември.

Общата европейска валута остава почти без промяна на ниво от 1,3182 долара за евро и под върха за последните 7 месеца и половина от 1,33085 долара за евро, достигнат преди седмица. Спрямо йената еврото поскъпва с 0,93% до 112,8550 йени за евро, изкачвайки 16-месечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още