IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харухико Курода: Дългът на Япония е неустойчив

Мисля, че публичният дълг на страната е изключително висок и че тази ситуация е ненормална и неустойчива, коментира управителят на централната банка

14:56 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода предупреждава, че японските дългови нива са неустойчиви, съобщава BBC. Коментарът беше направен, след като новото правителство в Токио призова за по-агресивни мерки за стимулиране на стагниращата от две десетилетия японска икономика.

По-рано тази година правителството на премиера Шинзо Абе одобри пакет от икономически стимули в размер на 10,3 трлн. йени.

Според някои анализатори обаче подобни действия само ще увеличат допълнително японския публичен дълг, който и без това е най-сериозният в развития свят.

Публичният дълг на Япония възлиза на около 230% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

„Аз също мисля, че той е изключително висок и че тази ситуация е ненормална и неустойчива“, заяви Курода пред японския парламент.

Той предупреждава, че въпреки факта, че пазарите все още подкрепят японските финанси, ако доверието във финансовата позиция на страната отслабне, икономиката може да пострада.

Новоизбраното японско правителство поиска от централната банка да направи повече за съживяването на икономиката. Назначението на Курода, който е привърженик на агресивната монетарна политика, се приема от редица анализатори като гаранция, че централната банка ще изиграе своята роля.

Сред ключовите мерки, които правителството поиска от централната банка, беше и постигането на инфлация от 2%.

Япония се бори с дефлацията вече две десетилетия. В четвъртък Курода заяви, че банката трябва да удържи на обещанията си.

„Ние трябва да предприемем смело разхлабване на монетарната политика, за да не предадем пазарните очаквания“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още