IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната отчете изненадващ ръст през юни

Икономиката на еврозоната показва признаци, че ще се стабилизира на някакъв етап през годината, според икономист

15:36 | 27.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономическото доверие в еврозоната отчете изненадващ ръст през юни

Икономическото доверие в еврозоната се е подобрило повече от очакваното през юни, предаде Bloomberg.

Индексът, изчисляван от Европейската комисия (ЕК), е нараснал до 91,3 пункта през май от 89,5 пункта през юни, съобщиха от Брюксел. Икономисти очакваха индексът да нарасне до 90 пункта.

Подиндексът, който отразява настроенията в производствения сектор, се е повишил до -11,2 пункта от -13 пункта, а индикаторът за сектора на услугите се е понижил до -9,5 пункта от -9,2 пункта.

Потребителското доверие се е повишило до -18,8 пункта от -21,9 пункта, сочат още данните на ЕК.

Вчера председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги съобщи, че институцията ще продължи да прилага разхлабената монетарна политика колкото е необходимо. Миналата седмица обаче финансовите пазари по света регистрираха сериозни спадове заради предупреждението на председателя на Федералния резерв в САЩ, че институцията скоро ще започне да отдръпва стимулите за икономиката.

“Икономиката на еврозоната показва признаци, че ще се стабилизира на някакъв етап през годината, но ръста не изглежда много вероятен. Естествено, европейските пазари не са имунизирани срещу глобални събития”, коментира пред информационната агенция Филип Шоу от Investec в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още