IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде отива йената? Търсете отговорите при Фед

Покачването на доходността по щатските ДЦК вероятно ще насърчи японските инвеститори да пренасочат средствата си

17:27 | 04.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде отива йената? Търсете отговорите при Фед

Резкият спад на йената през тази година може и да се дължи на агресивните монетарни стимули в Япония, но дали тази тенденция ще се запази до голяма степен зависи от паричната политика на САЩ, пише CNBC.

Японската валута достигна ниво от 99,77 за долар в петък, увеличавайки дневните си загуби на фона на по-добрите от очакваното данни за американската икономика от последните дни, в това число и 1,7-процентовия ръст на БВП за второто тримесечие. Всъщност, доларът отбеляза най-големия си еднодневен ръст спрямо йената в последните близо четири месеца.

"Всяко допълнително покачване при двойката USD/JPY ще дойде от: първо - данните от САЩ, и второ - очакванията за прекратяване на стимулите от Федералния резерв", каза Кати Лиен, управляващ директор на отдела за валутни стратегии в BK Asset Management.

"Не мисля, че бичият пазар при долара ще доведе до нещо изненадващо", заяви от своя страна Илия Спивак, валутен стратег в FXCM. "Федералният резерв отстъпи от първоначалната си бурна реакция относно количествените улеснения след заседанието си през юни. Затова очакванията са долара да се движи по-равномерно, с тенденция към растеж спрямо йената", коментира още експертът.

Данните от четвъртък показаха, че американските молби за помощи при безработица са отстъпили до 5,5-годишно дъно през миналата седмица, докато растежът в производствената активност се е изкачил до 2-годишен връх през юли. Това допринесе за подобряване на позициите на долара в основните кръстосани курсове, както и за ръст на доходността на щатските съкровищни бонове на фона на спекулациите, че оптимистичните данни може да подтикнат Фед да ограничи изкупуването на активи по-рано от предвиденото.

Доходността по 10-годишните американски ДЦК нарасна до 2,71% в четвъртък. " Пазарът на облигации трябва да се държи под око с оглед на възможността доходността да прекъсне своя дългосрочен низходящ тренд", каза Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG.

Анализатори твърдят, че покачването на доходността по облигациите, породена от очакванията за ограничаване на стимулите от Фед, вероятно ще насърчи японските инвеститори да вложат средства в щатски ДЦК, което допълнително ще тласне курса на йената надолу спрямо долара.

Японските инвеститори са закупили чуждестранни облигации на стойност близо 233,2 млрд. йени (2,37 млрд. долара) в седмицата до 27-ти юли, което е чувствителен спад от отчетите 601,4 млрд. йени седмица по-рано.

"Ако се чудите какво движи финансовите потоци по целия свят, това е търсенето на добра доходност. Това, на което ставаме свидетели, е просто пренасочване на японските инвеститори към външните пазари", каза още Кати Лиен. "С ръста на доходността по щатските бонове нараства и привлекателността за японските инвеститори", допълни анализаторът.

Към момента йената е изгубила около 15 на сто от покупателната си стойност спрямо долара от началото на годината, като тенденцията е двойката USD/JPY да достигне ниво от 110,00 до края на 2013 г.

"Ако играта продължи по същия начин и, каквито са и очакванията, Фед изтъни монетарните си стимули през септември, мисля, че със сигурност ще йената ще се задържи трайно над 100 за долар, може би дори над 101", каза още Лиен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още