IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи за безработни в САЩ отчитат слаб ръст през миналата седмица

Показателят за последните 4 седмици обаче е спаднал до най-ниското си ниво от ноември 2007 г.

17:00 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Молбите за помощи за безработни в САЩ отчитат слаб ръст през миналата седмица

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, е нараснал през миналата седмица, но се задържа близо до 6-годишното дъно, достигнато през предходния 7-дневен период, и изпраща положителен сигнал за наемането на работна ръка през месеца, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Молбите са се увеличили с 13 000 до 336 000 от коригираните в посока на повишение 323 000 спрямо първоначално обявените 320 000 за предходната седмица, надхвърляйки и очакванията на анализаторите за ръст до 329 000.

Въпреки ръста през миналата седмица, показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина експерти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, е паднал до най-ниското си ниво от ноември 2007 г., което предполага, че икономиката се разширява с достатъчно бързо темпо, за да подхранва стабилно подобрение на пазара на труда. Показателят е достигнал 330 500 молби, отчитайки спад от 5% на месечна база.

Анализатор на министерството заяви, че не се е наложило използването на експертни оценки за данните от нито един от щатите и че няма нищо необичайно при тях.

Броят на американците, които продължават да получават помощи за безработни след първата седмица по редовни държавни програми, е нараснал с 29 000 до около 3 млн. души през седмицата, приключила на 11 август.

„Общото мнение е, че молбите са намалели през втората половина на годината“, заяви Гъс Фоучър, икономист в PNC Financial Services в Питсбърг. „Очакваме умерен ръст на работните места“, добави той.

Данните за молбите са събирани през същата седмица, в която министерството на труда прави проучване сред работодателите за месечния си доклад за заетостта, а тенденцията подсказва, че наемането на служители изглежда се е ускорило през август. През юли работодателите бяха разкрили едва 162 000 нови работни места.

Федералният резерв на САЩ наблюдава отблизо пазара на труда, докато обмисля плановете си за прекратяване на програмата си за икономически стимули, чрез която изкупува дългосрочни държавни облигации, за да държи ниски разходите за заемане на средства. От централната банка на САЩ вече обявиха, че планират да започнат свиването на програмата през тази година, а мнозина икономисти очакват Фед да започне да понижава покупките на държавни облигации още от следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още