IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно повече трудови мигранти от България и Румъния ще залеят Германия

Тенденцията към влошаване на професионалната подготовка на българите и румънците притеснява анализаторите, пише Handelsblatt

19:30 | 20.08.13 г. 2
Двойно повече трудови мигранти от България и Румъния ще залеят Германия

Между 100 и 180 хил. души от България и Румъния ще залеят Германия след като паднат и последните препятствия пред трудовата миграция през 2014 година. Точната цифра ще зависи от икономическата ситуация в Южна Европа.

Тази прогноза направи Институтът за трудовия пазар и изследванията на заетостта (IAB), базирайки се свое изследване, цитирано от изданието Handelsblatt.

Според авторите на проучването лошото икономическо състояние на Италия и Испания ще увеличи миграцията на източноевропейците в Германия. В годините преди  кризата 80% от имигрантите от България и Румъния са се насочвали именно към тези страни. Сега обаче делът им рязко намалява.

Федералната агенция по заетостта обаче успокоява – отварянето на трудовите пазари ще има незначителен ефект върху трудовите пазари. Прогнозите се основават на базата на опита от останалите източноевропейци, които се присъединиха към ЕС преди България и Румъния.

Данните показват, че те сравнително лесно се интегрират на пазара на труда. Същото се отнася и до български и румънски работници, които в момента са в Германия, макар и работещи под специален режим.

Проблемът обаче е професионалното обучение на имигрантите, смятат учените от IAB. Тенденцията е към влошаване на професионалната подготовка и това ще бъде голям риск за трудовия пазар в страната.

Увеличаването на броя на безработните чужденци пък може да се окаже сериозен социално-политически проблем. Броят на българите и румънците, които са загубили работното си място, остава относително умерен в градове като Мюнхен или Щутгарт. В Берлин, Дуисбург и Дортмунд обаче нивата са много високи. В столицата Берлин пък живеят почти 1/5 от румънските и българските имигранти, посочват още анализаторите.

Въпросът за българските и румънските имигранти е често повдиган и в медиите на други европейски държави. Според публикациите в британските медии над 400 хил. българи ще заминат за Острова в търсене на работа през 2014 година.

Опасенията от имиграционната вълна са, че тези хора ще заемат работни места с предимство, тъй като имат по-малки претенции за заплащане и социални осигуровки от британците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Из Фейсбук един, вероятно платен мишок, усилено пропагандира отмяна на паричния съвет! :D Целта на подобна пропаганда е ясна. Чудя се обаче, ако при тези доходи има такъв интерес към западна Европа, какъв ли ще бъде той, ако тия *** намалят в пъти доходите на Българите при падането на борда !? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Anton Ker4ev
преди 10 години
Браво Делянче, прекрасна статия! Ще се радвам ако мога да ти имам и телефона!Антонио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още