IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата на Острова с незначителен спад през второто тримесечие

Броят на заетите от своя страна достигна най-високото ниво от началото на статистическото отброяване през 1971 г.

14:21 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата на Острова с незначителен спад през второто тримесечие

Броят на безработните лица във Великобритания се е понижил само с 4 000 през трите месеца до юни, като е достигнал 2,51 млн. души, според данните на Службата за национална статистика (ONS), предава BBC. По този начин равнището на безработица се запазва на ниво от 7,8 на сто, оставайки още доста под определената от Английската централна банка цел от 7%.

По-рано управителят на банката Марк Карни заяви, че едва ли ще има ново покачване на лихвените проценти преди целта да бъде достигната.

Данните на ONS показват още, че броят на заетите се е увеличил с 69 000 души през приключилото на 30-ти юни тримесечие до 29,78 млн. Равнището е най-високото ниво от началото на статистическото отброяване през 1971 г.

Спрямо същия период на предходната година броят на хората, които имат работа в Обединеното кралство, е нараснал с 307 000. Дейвид Фримън от ONS обяви, че две трети от това увеличение се дължи на британски граждани, докато останалите хора са емигранти, работещи на Острова.

Същевременно статистиката сочи, че броят на безработните на Острова, които са потърсили помощи, се е понижил с по-голям темп през юли - с 29 000 души до 1,4 млн.

Анализатори разглеждат данните за британския трудов пазар със смесени чувства. "Въпреки някои добри сигнали, в най-новите данни за работните места се наблюдават тревожни признаци за състоянието на британския пазар на труда", заяви експертът Джон Филпот, автор на блога The Jobs Economist. "Повишаването на заетостта е съпътствано от увеличаване на размера на работната сила, което означава, че безработицата практически остава без промяна на ниво от 7,8%", допълни той.

"Водещият тренд на трудовия пазар може да продължи да бъде като цяло положителен. Ако обаче навлезем малко по-дълбоко в статистиката, ще видим, че милиони хора продължават да бъдат засегнати от липсата на нови работни места и от непрекъснатия спад в реалната стойност на заплащането им", посочи още Филпот.

Броят на безработните млади хора на възраст 16-24 години се е увеличил с 15 000 до 973 000 души. Броят на хората без работа от повече от две години също е нараснал - с 10 000 до 474 000 души, което е най-високо ниво за последните 16 години.

Други оповестени днес данни на ONS показаха, че заплатите на Острова са нараснали с 1,1% в последните 12 месеца. Включвайки различни бонуси, заплащането е скочило с 2,1% - най-високият годишен ръст от юни 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 04.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още