IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се сви минимално

Английската централна банка, която преследва цел на инфлацията от 2%, смята, че още няколко месеца инфлацията ще се задържи около нивото от 2,8%

13:28 | 13.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания се сви минимално

Инфлацията във Великобритания се сви, след като през юни тя регистрира 14-месечен връх. Спадът се дължи на поевтиняването на самолетните билети и големите летни намаления в магазините за дрехи и обувки.

Индексът на потребителските цени слезе до 2,8% на годишна база, в сравнение с 2,9%, колкото бе през юни. През май инфлацията бе 2,7 на сто на годишна база. Това показват данните на Национално статистическо бюро на страната, цитирани от Bloomberg.

Английската централна банка, която преследва цел на инфлацията от 2%, прогнозира, че още няколко месеца нивото на инфлацията ще остане около сегашното преди да последва понижение, с което тя да се приближи към целта.

Най-големият принос за спада в инфлацията през юли имат цените на самолетните билети, дрехите и обувките. Според Националното бюро летните намаления в магазините са започнали по-рано в сравнение с 2012 г. Спадът в цените за местата за отдих и култура също са оказали влияние. Най-голямо повишение пък се отчита в цената на газта. В сравнение с изминалия месец, като цяло потребителските цени през юли остават без промяна.

Инфлацията, изключваща цените на храните, алкохола, горивата и цигарите, се сви от 2,3 на сто през юни до 2% през юли, показват още данните на Бюрото.

Инфлацията в цените на дребно, която се използва при формирането на размера на работните заплати и като основа за облигациите, индексирани с размера на инфлацията, от 3,3 на сто намаля до 3,1%.

Данните за индекса на цените на суровините и ресурсите, които влизат в икономиката, т.нар. „входяща инфлация“, показва повишение до 5 на сто на годишна база – най-бързото покачване от март 2012 г. насам, водено главно от повишението на цените на горивата. Входящата инфлация през юли се покачи с 1,1% на месечна база. Цените на суровия петрол са се увеличили с 9,1% на годишна база. 

В друг доклад Националното статистическо бюро обяви размер на инфлацията в сектора на жилищните имоти от 3,1% за юни, в сравнение с 2,9% през май. Това е най-голямото увеличение от декември насам, което покачи цените на жилищата до рекордни нива след 2008 г. Само в столицата Лондон цените на жилищата се покачиха с 8,1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още