IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите във Великобритания са се свили с 5,5% през кризата

Гърция, Португалия и Холандия са останалите държави, които са пострадали най-сериозно в това отношение от началото на икономическата криза

15:57 | 11.08.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Заплатите във Великобритания са се свили с 5,5% през кризата

Гърция, Португалия, Холандия и Великобритания са държавите, които са пострадали най-много от икономическата криза, що се отнася до спада на заплатите на работещите.

Най-изненадващо е присъствието в тази група на Обединеното кралство, където от 2010 г. насам средната заплата на база 1 час труд е паднала с 5,5%. За сравнение, в Испания, която се намира в тежка финансова криза, спадът е в размер на 3,3 на сто, предава Ройтер, цитиран от Bulgaria on Air.

Като цяло в ЕС средният спад на възнагражденията, отразен в хармонизирания индекс на потребителските цени на ЕЦБ, е 0,7%. Що се отнася до спада в Еврозоната, той е още по-незначителен – 0,1%. За разлика от Гърция, Португалия, Холандия и Великобритания, в Германия работещите получават подобрени възнаграждения. От 2010 г. насам ръстът е с 2,7 на сто.

Повишение, макар и малко, има и във Франция – 0,4 %. Данните са най-разочароващи за Великобритания и това даде основание на опозицията отново да критикува водената от премиера Дейвид Камерън политика.

Кати Джеймисън от Лейбъристката партия заяви, че британците живеят все по зле. По думите й въпреки становището на управляващите, че ситуацията е стабилна, цените растат с по-големи темпове отколкото заплатите. Освен това лейбъристите заявяват, че докато хората със средни и ниски доходи получават увеличение на данъците, милионерите се радват на големи облекчения.

Статистиката показва, че под управлението на Дейвид Камерън заплатите във Великобритания спадат в продължение на 35 последователни месеца – което е антирекорд сред всички премиери на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Типично български коментар! Заплатите на запад може да падат, а българските да се увеличават, но и в тази новина ще намерим негативното! Българите са сред най-богатите 20% от населението на земята, но винаги имат повод за мрънкане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Е, не точно, но да, заплатите пак са в пъти по-високи от нашите. Иначе за мин. заплата в Гърция - тя е различна, за хората над 25 години в момента е 586 евро, за тези под 25 години - с 10% по-ниска, т.е. около 528 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
hristok
преди 10 години
Колкото и да се свиват техните заплати, винаги са 10 пъти по-големи от българските. В Гърция, която е в най-голямата си криза откакто е станала държава минималната заплата е 800EUR. Ако греша някой да ме поправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още