IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрираните безработни в Германия са се увеличили през август

Ръстът няма отражение върху нивото на безработицата и тя остава 6,8%

13:02 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Регистрираните безработни в Германия са се увеличили през август

Регистрираните безработни в Германия изненадващо са се увеличили през август заради прекратени схеми за създаване на работни места, предаде АФП. Като цяло обаче пазарът на труда в страната остава стабилен.

Броят на регистрираните безработни в Германия, с отчитане на сезонните фактори, е нараснал със 7 хил. души до 2,943 млн. души, сочат данните на федералната агенция по заетостта. Очакванията бяха за спад на регистрираните безработни с около 5 хил. души.

Въпреки отчетеното повишение обаче нивото на безработицата остава без промяна на ниво от 6,8%.

Икономистът от Postbank Хайнрих Байер коментира, че данните не изглеждат разочароващи. “През последните няколко месеца броят на безработните остана относително стабилен, което намира отражение в стабилното ниво на безработица”, посочи той.

“Пазарът на труда е изоставащ икономически индикатор, той се движи с около шест месеца след реалните икономически събития. Ако възстановяването набере скорост, това ще се отрази на пазара на труда през следващите месеци”, казва още той.

“Безработицата нараства леко, защото финансираните от правителството програми приключват. Те вече не са необходими”, коментира и икономистът от Berenberg Bank Кристиан Шулц.

Той прогнозира, че инвестициите в Германия ще нараснат заради възстановяването на икономиката, гъвкавата парична политика на Европейската централна банка и високото бизнес и потребителско доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още