IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната расте в сянката на рекордно високата безработица

Инфлацията във валутния съюз се забавя до 1,3% през август, сочат предварителните данни на Евростат

15:25 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Доверието в еврозоната расте в сянката на рекордно високата безработица

Оптимизмът за икономиката на еврозоната нарасна рязко през август, но устойчиво високата безработица, особено в по-слабите държави от валутния съюз, подчертава пукнатините, разделящи възстановяващия се север от страдащия юг, предаде Ройтерс.

Доверието на мениджърите на компании, анкетирани от Европейската комисия, се е повишило за 4-ти пореден месец, съобщиха от изпълнителния орган на Европейския съюз. Положителната тенденция е особено силна в Германия и Холандия, но се наблюдава и в Италия, Франция и Испания.

Показателят за доверието в еврозоната, базиран на данните за поръчките, индустриалното доверие и други фактори като плановете на бизнеса за наемане на нови служители, е нараснал с 2,7 пункта до 95,2 пункта.

Този силен ръст на доверието вдъхнови някои анализатори да предскажат, че регионът е преодолял кризата, предизвикана от инвестициите на банките в рисков ипотечен дълг, довел впоследствие някои държави на ръба на фалита.

„Най-тежкият етап от кризата и най-трудният период на затягане на коланите остана зад гърба ни“, смята Дирк Шумахер, икономист в Goldman Sachs.

„Това, че кризата е свършила, би било най-малоумното нещо, което бихте могли да обявите“, каза обаче през тази седмица Юрген Фитшен, главен съизпълнителен директор на Deutsche Bank.

В друго свое съобщение статистическата агенция на ЕС Евростат обяви, че според предварителните данни годишната потребителска инфлация през август ще се забави до 1,3% от 1,6% през миналия месец главно заради спада в цените на енергоносителите.

Липсата на ценови натиск е допълнителна възможност за разцвет на икономиката, тъй като покупателната способност на потребителите нараства, и ще позволи на Европейската централна банка да запази политиката си на поддържане на рекордно нисък основен лихвен процент, за да се опита да подпомогне икономиката.

Безработицата през юли обаче се е задържала на рекордно високото ниво от 12,1%, а между отделните държави като например Испания и Германия се наблюдават резки различия, които показват, че подемът все още не се усеща навсякъде.

„Не сме прекъснали неблагоприятното развитие в Южна Европа“, заяви Гунтрам Волф от базирания в Брюксел институт Bruegel пред Ройтерс. “Слабостта на банките, бавният ръст и високата безработица продължават да представляват заплаха“, добави той.

Докато само 5,3% от работниците в Германия са без работа по данни на Евростат, съотношението им в Гърция достига почти 28% и надхвърля 26% в Испания. Най-ниска е безработицата в Австрия – 4,5%.

Макар че броят на безработните в еврозоната е намалял с 15 000 души през юли в сравнение с предходния месец до 19,23 млн., 3,5 млн. души под 25-годишна възраст остават незаети. Това е и втори пореден месец на спад на безработните, след като през юни те бяха намалели с 35 000, посочват от BBC.

В Европейския съюз като цяло безработицата също остава без промяна на ниво от 11%, но и там безработните са намалели – с 33 000 души през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още