IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителския дух в еврозоната изкачи двугодишен връх през август

Доверието на потребителите във валутния съюз е достигнало -15,6 пункта, а в ЕС като цяло - -12,8 пункта

19:08 | 23.08.13 г.
Потребителския дух в еврозоната изкачи двугодишен връх през август

Потребителският дух в еврозоната се подобри повече от очакваното през август, достигайки най-високото си ниво от 2 години, съобщиха от европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от Ройтерс.

Това е поредният окуражаващ признак, че икономиката на региона е започнала да се възстановява, подчертават от американската агенция.

Потребителското доверие в 17-те държави, използващи еврото като обща валута, е нараснало до -15,6 пункта през август от -17,4 пункта през юли, надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст до -16,5 пункта. Това е най-добрият резултат от август 2011 г., когато бе достигната кота -16,5.

В Европейския съюз като цяло потребителското доверие се е възстановило дори още по-силно – до -12,8 пункта през този месец от -14,8 пункта през юли.

Подобряването на потребителското доверие бе обявено след публикуваните вчера окуражаващи данни за бизнес активността в еврозоната през август, чието ускоряване също надхвърли очакванията, повишавайки надеждите, че третото тримесечие ще отчете допълнително подобрение на икономическия растеж.

Еврозоната се измъкна от най-продължителната си рецесията през второто тримесечие със скромен ръст от 0,3% благодарение на по-силното от очакваното разширяване в двете най-големи икономики в региона – Германия и Франция.

Възстановяването обаче остава крехко, тъй като държавите от южната периферия на региона като Гърция, Португалия и Испания продължават да страдат от влиянието на рецесията в икономиките им, както и заради наложените им условия за получаване на спасителна помощ от международните им кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още