IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната достигна 16-месечен връх

Въпреки оптимизма в последния месец, индикаторът все още остава под психологическата граница от 100 пункта

14:18 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната достигна 16-месечен връх

Песимизмът сред бизнеса и потребителите в еврозоната е продължил да избледнява и през юли, оставайки все пак под средните исторически стoйности, предава MarketWatch.

Изчисляваният от Европейската комисия (ЕК) месечен индикатор, който измерва настроенията в 17-те страни в еврозоната, е нараснал до 92,5 пункта през юли спрямо 91,3 пункта месец по-рано, достигайки най-високото си ниво от април 2012 г.

По този начин индикаторът отбелязва третия си пореден месец на растеж. Анализатори отдават това на все по-голямата склонност на бизнеса да инвестира, а на потребителите – да харчат.

Очакванията са лидерите на Европейската централна банка да приемат това като знак, че икономиката на съюза има шанса да се върне към растеж през втората половина на тази година. В четвъртък централните банкери ще обявят резултатите от заседанието си за бъдещите монетарни политики на валутния блок.

Въпреки оптимизма в последния месец, индикаторът остава под психологическата граница от 100 пункта, което предполага, че всяко увеличение на разходите би създало предпоставки за ограничаване на темпа на възстановяване.

От ЕК заявиха също, че сред петте най-големи икономики в еврозоната доверието се е подобрило най-драстично в Италия, докато единствено в Холандия се е наблюдавало отслабване на позитивните настроения.

Мярката за доверието сред производителите е нараснала до -10,6 пункта от -11,2 пункта, докато индикаторът за доставчиците на услуги е скочил до -7,8 пункта спрямо -9,6 пункта месец по-рано. При търговците на дребно пък ръстът е до -13,7 пункта от -14,6 пункта. Строителната индустрия е единственият сектор, който записва спад в доверието.

Мярката за потребителското доверие нараства до -17,4 пункта в сравнение с -18,8 пункта на месечна база, за да достигне най-високото си ниво от август 2011 г. Постигнатият резултат е в съответствие с предварителните данни от миналата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още