IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова за допълнителни действия за преодоляване на кризата в еврозоната

Реформи в банковия сектор и на трудовия пазар, както и ново понижаване на основния лихвен процент от ЕЦБ в подкрепа на растежа са сред основните препоръки

17:55 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ призова за допълнителни действия за преодоляване на кризата в еврозоната

Международният валутен фонд призова за допълнителни действия, за да бъде сложен край на кризата в еврозоната, съобщи BBC.

От МВФ искат да бъде осъществен по-голям напредък за стабилизиране на балансите на банките, така че да може да се активизира кредитирането. Оттам призовават за допълнителни реформи в банковия сектор, включително за рекапитализирането на слабите, но жизнеспособни банки, както и за ликвидирането на „нежизнеспособните“ кредитни институци.

Оттам добавиха, че допълнителното понижаване на основния лихвен процент от Европейската централна банка може да се окаже необходимо за стимулиране на растежа.

От световната финансова институция похвалиха властите в еврозоната за това, че предприемат действия за стабилизиране на финансовите пазари, което понижава риска от разпадане на валутния съюз.

От МВФ обаче отбелязват, че въпреки политическите действия на много фронтове „ръстът остава неуловим, а високата безработица се запазва, особено сред младите“.

Оттам предсказват, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие с 0,6% през тази година, преди да се разшири с 0,9% през 2014 г.

„Заради ограниченото пространство за маневриране в областта на монетарната политика съотношенията на публичния дълг са много високи (и продължават да растат), а икономическият застой е вече значителен, което означава, че бъдещи негативни сътресения – вътрешни или идващи отвън – може да се отразят тежко върху растежа“, подчертават от финансовата институция.

От МВФ призовават за по-висока приспособимост на пазара на труда в еврозоната, включително чрез премахването на преградите за защитените професии. „В отделните страни реформите на трудовия пазар би трябвало да продължат да премахват сковаността, да увеличават включването, а където е необходимо – и да насърчават по-гъвкави колективни трудови споразумения“, подчертават оттам.

През миналия месец от световната финансова институция призоваха Франция да понижи разходите си за труд и да прекрати повишаването на данъците, за да стимулира както растежа, така и своята конкурентоспособност. От МВФ очакват безработицата във Франция да продължи да се повишава въпреки обещанието на президента на страната Франсоа Оланд тя да се понижи до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още