IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Германия разочарова анализаторите

Индустриалната продукция се е свила повече от очакваното

13:45 | 06.09.13 г.
Производственият сектор в Германия разочарова анализаторите

Още една порция негативни данни за германската икономика бяха публикувани днес. След като вчера стана ясно, че фабричните поръчки са намалели с 2,7% през месеца, а по-рано днес – че износът изненадващо се е свил, оказва се, че и индустриалната продукция е записала по-голям от очакваното спад.

Данните на германското икономическо министерство, коригирани със сезонните фактори, сочат, че индустриалната продукция през юли е записала спад от 1,7 на сто на месечна база, след като през юни регистрира ръст от 2%, предаде Bloomberg.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха спад от 0,5 на сто.

Годишното понижение на индустриалната продукция през юли е още по-дълбоко – коригираните с работните дни данни сочат, че спадът достига 2,2%.

Отделен доклад сочи, че промишленото производство се е свило с 2,1% през юли, като производството на инвестиционни стоки се е свило с 3,4%, а на енергия – с 2,9%. Единствено в строителния сектор е записан ръст от 2,7%.

“Индустриалната продукция отбеляза много силен ръст през юни и поддържането на това темпо е трудно, дори и при позитивни перспективи пред икономиката”, коментира пред информационната агенция Хайнрих Байер, икономист от Deutsche Postbank в Бон.

Същевременно данните за индустриалното производство във Великобритания също разочароваха анализаторите, след като статистиката показа, че то е останало без промяна през юли. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за минимално повишение.

Отделно британската статистика съобщи, че търговският дефицит на страната, включително и секторът на услугите, се е разширил до 3,085 млрд. паунда. Това е почти двойно повече спрямо юни и рекорд от октомври 2012 г., отбелязва информационната агенция.

Износът на Великобритания за страните извън Европейския съюз се е сринал с 16 на сто през месеца – най-големият месечен спад от януари 2009 г., сочат още данните.

За 23-ти пореден месец се свива и индустриалното производство в Испания. Националната статистика отчете, че годишното понижение през юли е било 1,4%, а през юни то е било още по-дълбоко – 2,2%, а не 1,9%, каквато беше предварителната оценка.

Все пак икономисти продължават да очакват, че испанската икономика ще отчете лек ръст през третото тримесечие заради подобряването на износа и позитивното развитие на сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още