IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела умува над нова валутна система заради евтиния боливар

Страната се намесва на пазара на валута, за да окуражи частния сектор да продава доларите си по по-прозрачен начин

15:26 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Венецуела умува над нова валутна система заради евтиния боливар

Венецуела възнамерява да създаде нова валутна система. Причината – венецуелската валута боливар се обезцени рекордно на черния пазар, съобщи финансовия министър на страната Нелсън Мерентес, предава Bloomberg.

Курсът на долара на черния пазар е висок, защото предлагането на валутата е оскъдно заради презапасяването и спекулациите. Според Мерентес не се предвижда ново обезценяване на боливара.

„Искаме да използваме този пазар, за да окуражим частния сектор да продава доларите си по един по-прозрачен, логичен и рационален начин на основния пазар, както правеха преди“, коментира още финансовият министър. Представената през март тази година допълнителна платформа за търговия с валута, наречена Sicad, “трябва да се преоцени“, споделя още той.

Липсата на стоки във Венецуела, като захар и говеждо месо, пораждат едни от най-високите нива на инфлация в света, а вносителите изпитват трудности в набавянето на чуждестранна валута. През август годишният темп на инфлация се покачи до 45,5%, като през юли бе 42,6%

През февруари Венецуела девалвира боливара от 6,3 местни единици за един долар до 4,3 боливара за долар. По данни на сайта dolartoday.com на черния пазар в страната в момента един американски долар може да се размени за 44,7 боливара.

„Трябва да се преборим с недостига на стоки, с инфлацията, с проблемите на валутата и фиска ни, с паричната маса, както и да укрепим резервите си“, заяви още министър Мерентес.

Според него след смъртта на бившия президент Уго Чавес през март икономиката на южноамериканската държава не е в най-добрата си фаза и има малко повече проблеми. Той каза още, че с новата валутна система и централната банка, и държавните компании, включително и производителят на петрол Petroleos de Venezuela, ще могат по-свободно да продават долари.

„Ако доларът поскъпне, вливате повече ликвидност на пазара. Ние се насочваме към друг модел с вторичен пазар, където частния сектор има ролята“, коментира новата валутна система Мерентес.

„Правителството не води разговори с Международния валутен фонд (МВФ)“, опроверга той информацията, публикувана във вестник El Nuevo Herald на 14 септември. „Венецуела ще търси финансиране от Русия, Китай и от партньорите си в Латинска Америка.“

Народното събрание на Венецуела се събира отново днес, за да приеме промените във валутния закон. Мерентес увери, че този месец страната ще извърши плащане по външния си дълг, както е планирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Загубени сте господа социалисти. Не ви ли прави впечатление, че социализма издържа известно време само там където има нефт или други природни богатства. Накрая винаги се сгромолясва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още