IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка занижи оценката си за растежа на Русия през 2013 г. до 1,8%

Коригираната прогноза бе предизвикана от очакванията за слаб резултат през третото тримесечие

10:51 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка занижи оценката си за растежа на Русия през 2013 г. до 1,8%

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Руската федерация през тази година ще се увеличи само с 1,8% според актуализирания доклад на Световната банка (СБ), цитиран от руския портал "Вести".

Анализаторите от СБ ревизираха в посока надолу прогнозите си за растежа на руската икономика поради очакванията за слаб резултат през третото тримесечие. Предходната прогноза на международната институция за ръста на БВП бе за 2,3 на сто.

"Икономическата активност през третото тримесечие на 2013 г. ще остане слаба в съответствие с основния ни сценарий", посочват в доклада си експертите от СБ.

Актуализираното изследване на банката коригира растежа в периода юли-септември до 1,5 на сто спрямо предходните прогнози за покачване от 2,5%. Прогнозата за последното тримесечие на настоящата година пък се запазва при ниво от 2,6%.

СБ направи корекция и в прогнозата си за икономическия растеж на Руската федерация за 2014 г. Предварителните очаквания за покачване на БВП с 3,6 на сто бяха заменени с нова оценка за растеж от 3,1% през следващата година.

Снижените перспективи се дължат на факта, че по мнението на експерти руската икономика се развива в близост до нейния пълен потенциал.

В бъдеще перспективите за растежа на Русия до голяма степен ще се определят от покачването на външното търсене и възстановяването на най-важните икономически партньори на Москва – страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още