IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната достигна най-ниското си ниво от 3 години и половина

През септември потребителските цени са нараснали с едва 1,1% на годишна база, сочи първоначалната оценка на Евростат

13:59 | 30.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в еврозоната достигна най-ниското си ниво от 3 години и половина

Годишното ниво на инфлация в еврозоната през септември е било най-ниското за последните 3 години и половина, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Според американската медия резултатът предполага, че вече почти нищо не може да попречи на Европейската централна банка да осигури допълнителни стимули за крехкото икономическо възстановяване в региона, ако прецени, че има нужда от такива.

Цените в еврозоната са нараснали с 1,1% през септември на годишна база, сочи първоначалната оценка на Евростат. Инфлацията се е забавила спрямо отчетените 1,3% през август, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2010 г.

Икономисти, анкетирани през миналата седмица от Dow Jones, очакваха по-слабо забавяне на инфлацията през септември – до 1,2% годишно.

Забавянето през септември се дължи на най-резкия спад на цените на енергоносителите от ноември 2009 г., както и на по-слабия ръст на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия, изтъкват от Евростат.

От MarketWatch смятат, че ниската инфлация подчертава слабостта в икономиката на еврозоната, която излезе от 18-месечна рецесия през периода април-юни 2013 г.

От ЕЦБ вече обявиха, че ще запазят политическите си насоки на настоящите им нива за продължителен период и че дори биха могли да увеличат усилията си в подкрепа на икономиката на еврозоната, позовавайки се на слабата перспектива. В момента основният лихвен процент на финансовата институция остава на рекордно ниските 0,5%.

Инфлацията остава и доста под целта на ЕЦБ за ниво от малко под 2% и не се очаква да представлява спънка за евентуални допълнителни стимули за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Аз мисля, че Европа тр. да поведе още по-решителна борба за конкурентоспособност, без никакво отлагане да реформира трудовия си пазар и цената на труда да стане такава, че да позволи завладяването на такива атрактивни (и още по-важно, необятни) пазари като : Индия, Бангладеш, Северна Корея, Виетнам, Горна Волта и Долно Нанагормище .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още