IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английски букмейкъри приемат залози за инфлацията и безработицата

От института Adam Smith са убедени, че "мъдростта на тълпата" ще осигури по-добри предвиждания от официалните експерти

09:04 | 01.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Английски букмейкъри приемат залози за инфлацията и безработицата

Писнало ви е от експерти, отново сбъркали в прогнозите? Членовете на британската общественост бяха насърчени да поемат заниманията на експертите в Английската централна банка, залагайки на бъдещите нива на инфлацията и безработицата в страната, съобщи CNBC.

През седмицата от института Adam Smith представиха два пазарни залога в опит да използват „мъдростта на тълпата“, за да надвият официалните анализатори на централната банка.

Комарджиите могат да залагат какви ще бъдат нивата на инфлация и безработица във Великобритания на 1 юни 2015 г. Сред коефициентите, предлагани от букмейкъра Paddy Power, са 7,00 за инфлация до 2% включително, а за ниво над 5% се предлага коефициент 3,5. Колкото до безработицата, нивото до 5% включително се оценява с 4,5 пъти залога, а за над 8% - с умножение по 5.

В момента Английската централна банка очаква инфлацията да се забави към 2015 г., достигайки близо до официалната ѝ цел от 2%, и не предвижда безработицата да падне до 7% преди 2016 г.

Официалните данни, публикувани през настоящия месец, показаха, че потребителската инфлация се е забавила до 2,8% през юли, докато безработицата е останала без промяна на ниво от 7,8%.

От Adam Smith твърдят, че официалните представители на централната банка, отговарящи за прогнозите, постоянно бъркат. За разлика от тях коефициентите на букмейкърите често са по-надеждни от експертните мнения, при това за всичко – от спортните събития до певческия конкурс „Евровизия“ - защото елиминират индивидуалните пристрастия.

Директорът на отдела за проучвания в института Сам Бауман заяви, че пазарите на залози би трябвало да бият в предвижданията експертите на Английската централна банка, защото съчетават специфичните познания на множество различни хора.

„Ако тези пазари имат успех, правителството би трябвало да обмисли изнасянето на дейността по всичките си прогнози към тях, вместо да използва експерти в областта на предвижданията“, твърди той.

Рори Скот от Paddy Power пък бе категоричен, обръщайки се към управителя на Английската централна банка Марк Карни. „Г-н Карни, забравете въображаемите си финансови модели: нека видим вместо това къде ще заложи парите си британската общественост“.

От централната банка са отказали да коментират представянето на залозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още