IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Китай изкачи 6-месечен връх

Подобряването на сектора на услугите показва, че възстановяването на икономиката е широко базирано, заяви Ли Къцян

10:19 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Секторът на услугите в Китай изкачи 6-месечен връх

Китайският сектор на услугите нарасна до 6-месечен максимум през септември, добавяйки допълнителна нотка оптимизъм към признаците, че втората по големина икономика в света продължава успешното си възстановяване.

Индексът на непроизводствения сектор в Китай се изкачи до 55,4 пункта през деветия месец спрямо отчетените през август 53,9 пункта, сочат данните на базираното в Пекин Национално статистическо бюро. Всяка стойност над 50 пункта е сигнал за експанзия на активността, докато резултатите под тази граница са индикатор за свиване, припомня Bloomberg.

"Подобряването на активността в сектора на услугите показва, че възстановяването през третото тримесечие на 2013 г. е доста широко базирано въпреки опасенията, че е водено главно от инвестициите в транспорта и градската инфраструктура", заяви председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. "Оздравяването на сектора на услугите показва по-малката вероятност от твърдо приземяване", добави още той.

Правителствените мерки за подкрепа на китайската икономика, в това число разходите за железопътен транспорт и преустройство на градската инфраструктура, спомагат за изпълнението на заложената цел за растеж от 7,5% през тази година.

"Китайската икономика се стабилизира и нацията има доверие, условия и възможност да реализира своите основни икономически цели през тази година", заяви китайският лидер в речта си на 30 септември.

Китайското статистическо бюро ще представи данните за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на 18 октомври. Очакванията на експертите са икономиката да се разшири с 7,7% на годишна база в сравнение с 7,5%, които бяха отчени през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още