IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатори предприемат разследвания в „Дивия запад“ на валутните пазари

Различните нива на прозрачност на отделните пазари на активи прави трудно ефективното наблюдение, смята експерт от бранша

13:09 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Регулатори предприемат разследвания в „Дивия запад“ на валутните пазари

Валутният пазар е своеобразен „Див запад“, податлив на манипулации, но регулаторните органи стават все по-строги, докато секторът навлиза в светлината на прожекторите, заяви Бил Ноузал, младши вицепрезидент за наблюдението на валутния пазар в американската борса NASDAQ, цитиран от CNBC.

Регулаторните органи по целия свят предприемат мерки срещу манипулациите на валутния пазар, след като през последните месеци бяха разкрити няколко фрапантни случая.

Европейският съюз предложи нови правила с по-строги санкции срещу търговията с вътрешна информация и манипулиране на пазарите, подобно на това в скандала с междубанковия лихвен процент LIBOR. Регулаторните органи на ЕС разглеждат и твърдения за манипулиране на валути, написа в онлайн беседа, организирана от Европейската комисия, европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния.

Междувременно от швейцарския регулатор Finma предприеха разследване в няколко банки за евентуално манипулиране на валутния пазар, чийто дневен оборот възлиза на 5,3 трлн. долара.

На регулаторните органи се налага да вървят в крак с новите технологии като например високочестотната търговия и други системи, използващи алгоритми за продажба и покупка на валути. Но „дивият“ валутен пазар става все по-контролируем с развитието на системите за наблюдение, посочи Ноузал, който ръководи подразделението SMARTS, използващо софтуер за надзор на пазара.

„Някога хората избягваха валутния пазар, защото липсваше шериф, който да наблюдава нещата. В търговията регулаторите и процесът на наблюдение са шерифите“, обяснява той. „След като някои случаи на злоупотреби бяха разкрити, все повече очи наблюдават сектора и става все по-трудно да се измъкнеш“, добави експертът.

Част от търговските похвати обаче затрудняват служителите от надзора в проследяването на лошите практики, подчерта той. „Важно е да се признае, че някои търговски похвати, които изглеждат като опит за манипулиране на пазара, може да са законни. А в това е предизвикателството. Има толкова много неща, които трябва да бъдат наблюдавани и успехът на дейността по надзора се осигурява до голяма степен от подобряването на технологиите и качеството на данните“, отбелязва Ноузал.

Той твърди, че кръстосаната продажба на активи, използвана за манипулиране на финансовите пазари, е сред практиките, с които регулаторите се справят най-трудно. Тя се прилага, като чрез търгуване на един клас активи се влияе върху движението на цените на друг.

Различните нива  на прозрачност на отделните пазари на активи прави трудно ефективното наблюдение, изтъкна експертът.

Проследяването на злоупотребите на пазара „изглежда добро“, но трябва постоянно да се развива в унисон с новите форми на търговия, посочи той. „Има още какво да се желае, защото всеки, който иска да заобиколи една система, е в състояние да открие начин да го направи. Не може да се каже, че точно сега положението е достатъчно добро, тъй като само след година някой ще намери нов начин да търгува и манипулира“, подчерта Ноузал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още