IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Индия спадна до най-ниското си ниво от 4 години и половина

Външнотърговският дефицит обаче се е свил с 37% на месечна и с 18% на годишна база

17:07 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в Индия спадна до най-ниското си ниво от 4 години и половина

Активността в индийските сектори на производството и услугите намаля за трети пореден месец през септември, като свиването ѝ е най-рязкото от март 2009 г., сочи съобщение на британската банка HSBC, цитирано от CNBC.

Индексът на бизнес активността в страната, изчисляван от HSBC, се понижи до 46,1 пункта през миналия месец от 47,6 пункта през август. Резултат под 50 пункта сочи забавяне на активността.

В съобщението от банката посочват, че спадът отразява слабостта в сектора на услугите, но че в производството положението също се влошава, макар и с по-бавно темпо в сравнение с това през август.

Изследването на банката бе публикувано само ден, след като Международният валутен фонд рязко понижи прогнозата за икономическия растеж на Индия в поредния си 3-месечен доклад. Финансовата институция вече предрича, че индийската икономика ще се разшири с 3,8% през тази година и с 5,1% през следващата.

Също вчера Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди, че азиатските държави със средни доходи като Индия, Китай, Индонезия и Малайзия трябва да предприемат структурни реформи в средносрочен план, за да достигнат потенциала си за растеж.

Не всичко обаче е в мрачни цветове за Индия. Външнотърговският дефицит на страната през септември се е свил до 6,7 млрд. долара от 10,9 млрд. долара през предходния месец на фона на резкия спад на вноса на злато, съобщиха от министерството на промишлеността и търговията, цитирано от ИТАР-ТАСС. Показателят е паднал до най-ниското си ниво от 2 години и половина.

Обемът на вноса през септември е намалял с 18,1% на годишна база до 34,44 млрд. долара, а износът е нараснал с 11,15% до 27,68 млрд. долара. Вносът само на злато и сребро през септември е достигнал 800 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още