IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия занижи значително прогнозата си за растежа

Икономическият съвет към премиера вече очаква ръст от 5,3% през тази фискална година спрямо 6,4% преди

12:17 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия занижи значително прогнозата си за растежа

Индийската икономика се очаква да нарасне 5,3% през тази фискална година, обяви Икономическият съвет към премиера, което е рязко по-ниско от по-ранна прогноза за 6,4%, но повече от миналогодишния ръст, съобщава Ройтерс

Преразгледаната прогноза е приблизително в съответствие с прогнозите на централната банка, както и много частни икономисти, които очакват третата най-голяма икономика в Азия да расте с около 5 на сто - същото ниво като през 2012/2013 г. 

Ръст в производството на автомобили и износа през август показва, че производствения сектор ще се представи по-добре през второто полугодие спрямо първото, каза К. Рангараджан, председател на Икономическия съвет. "Вземайки под внимание тези фактори, прогнозираният темп на растеж изглежда разумен", каза той.

Промишленото производство на Индия неочаквано отскочи през юли, докато потребителските цени се охладиха миналия месец, облекчавайки политиците, които се борят с най-лошата икономическа криза в страната от повече от 20 години.

Рупията е спаднала с почти 14% спрямо долара от началото на годината, достигайки рекордно ниско ниво през последния месец, тъй като икономиката се бори с най-ниския растеж за десетилетие, рекорден дефицит по текущата сметка и остър фискален дефицит.

Икономическият съвет също така заяви, че сдържането на фискалния дефицит в рамките на бюджетната цел от 4,8% от брутния вътрешен продукт може да бъде предизвикателство. Финансовият министър П. Чидамбарам заяви, че бюджетната цел няма да бъде нарушена.

"Mоята прогноза за фискалния дефицитът е 5,5%, но всичко зависи от това как Чидамбарам го управлява", коментира Анджали Верма, главен икономист на PhillipCapital. "Той може отново да ореже планирани разходи, както през миналата година."

Рангараджан каза още, че дефицитът по текущата сметка може да бъде по-нисък 70 милиарда долара, към които правителството се стреми, ако сегашните тенденции в износа и вноса продължат, цитирайки данни, които показват че търговският дефицит се е свил през август.

Голяма част по-малкия търговски дефицит обаче се дължи на спада във вноса на злато с 2,25 милиарда долара, който се очаква да се повиши през следващите няколко месеца, с настъпването на сватбения и фестивалния сезони в Индия.

Индийската икономика нарасна с 4,4% през трите месеца до юни - най-бавният тримесечен темп от глобалната финансова криза - засегнат от свиването на добивната промишленост и производството

Икономическият съвет каза че инфлацията за текущата фискална година се очаква да бъде 5,5%, по-ниска от 6%, регистрирани през последната финансова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още