IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия увеличи митото върху златната бижутерия на 15%

Управляващите в Ню Делхи правят поредния си опит да понижат дефицита по текущата сметка на страната

09:45 | 18.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия увеличи митото върху златната бижутерия на 15%

Индия увеличи вносното мито върху златната бижутерия на 15% спрямо досегашната ставка от 10 на сто, реализирайки поредния си опит да ограничи търсенето на благородния метал, пише BBC.

Вносът на златни бижута отбеляза чувствителен ръст в последните месеци. Това провокира управляващите в Ню Делхи да повишат на три пъти през тази година митото върху сурово злато, в това число и върху златните кюлчета и монети.

Търсенето на ценните метал в страната бе стимулирано в последните седмици и от допълнителното понижение на стойността на актива, който отново поевтиня под 1 300 долара за тройунция. По време на късната азиатска търговия в сряда стойността на златото отбелязва дневен спад от 11,00 долара, или 0,84%, до 1 298,40 долара за тройунция.

Експерти отчитат, че покачващото се търсене на златото е една от основните причини за чувствителното разширение на дефицита по текущата сметка на Индия. Индикаторът отчита разликата между входящите и изходящите валутни потоци, като изпадането в дефицит бе причинено от по-големия общ внос спрямо износа.

Разширяването на дефицита рефлектира неблагоприятно върху валутните резерви и националното валута на Индия – рупията, които отбелязаха значителни понижения през настоящата година.

Ходът с покачването на митото върху златото е поредният опит на индийското правителство, което се опитва да свали дефицита по текущата сметка. Измерителят достигна рекордно равнище от 6,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2012 г.

"Съществуват опасения, че индийските бижутери няма да могат да се конкурират с по-евтиния внос, особено когато по-голямата част от внесените бижута са машинна изработка, докато тези в Индия са ръчно изработени", заявиха като аргумент в защита на решението си от индийското финансово министерство.

Индийският пазар е най-големият потребител на злато в света, като мащабните инвестициите в благородния метал са част и от културата на местното население. Активът продължава да е разглеждан от много потребители като сигурна инвестиция, макар тенденцията в глобален план да е към спад на търсенето и съответно на пазарната му оценка.

Коментар по темата на анализатора на Bloomberg Танви Шукла вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ИЦБ да спре да купува на цени около върха, а не да "спасява" в последствие хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още