IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ достигна 4-месечен връх през септември

Първоначалните молби за помощи при безработица са намаляли с 2 000 до 339 000 през първата седмица на ноември

17:07 | 14.11.13 г.
Търговският дефицит на САЩ достигна 4-месечен връх през септември

Търговският дефицит на САЩ е продължил експанзията си през септември, покачвайки се до най-високото си равнище в последните четири месеца, съобщава WBP Online.

Данните на Департамента по търговията на САЩ показаха, че дефицитът по текущата сметка на най-голямата икономика в света се е покачил до 41,778 млрд. през деветия месец. За сравнение, пазарните анализатори очакваха ръст до около 39 млрд. долара след отчетените през август 38,701 млрд.

Покачването на дефицита се дължи главно на по-големия внос, който е нараснал с 1,2% до 230,7 млрд. долара – най-високото равнище от ноември 2012 г. Износът пък е отстъпил с 0,2 на сто до двумесечен минимум от 188,9 млрд. долара.

От Департамента по търговията на САЩ отбелязаха, че в предварителната оценка на текущата сметка за септември не са взети под предвид данните за брутния вътрешен продукт, които бяха публикувани преди седмица. Изненадващият ръст през третото тримесечие може да наложи преразглеждане в посока нагоре на приноса от търговията.

Американският петролен дефицит е набъбнал с 3 ​​млрд. долара до 61,3 млрд. долара, което е най-високото равнище от началото на годината. Покупките на чужд петрол са намалели с около 10 млн. барела през месеца, като доминиращи доставчици са били Канада и Саудитска Арабия.

Що се отнася до покупка на чуждестранни автомобили, най-значителен е бил вноса от Мексико (7,8 млрд. долара), Канада (5,5 млрд. долара) и Япония (4,3 млрд. долара).

Износът на услуги пък е останал почти без промяна, запазвайки позиции на ниво от 56,8 млрд. долара през деветия месец.

Друг публикуван днес доклад показа, че първоначалните молби за помощи при безработица са намаляли с 2 000 до 339 000 през първата седмица на ноември. Седмица по-рано ревизираните данни на Министерството на труда на САЩ отчетоха равнище от 341 000.

Същевременно продължаващите молби за помощи са се покачили леко до 2,874 млн. от 2,870 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още