IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ се е разширила с 2,8% през третото тримесечие

Въпреки подобряването на икономическия растеж понижение е отчетено при потребителските разходи

16:33 | 07.11.13 г.
Икономиката на САЩ се е разширила с 2,8% през третото тримесечие

Икономиката на САЩ се е разширила с най-бързия си темп от началото на годината през третото тримесечие. Въпреки покачването обаче потребителските разходи – основният двигател на националното стопанство, са отчетели отстъпление в периода юли-септември.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с годишен темп от 2,8% през трите месеца до края на септември спрямо 2,5% през предходното тримесечие, показаха публикуваните в четвъртък данни на Министерството на търговията. За сравнение, анкетираните от MarketWatch икономистите прогнозираха ръст от 2,3 на сто.

Макар и да подобрява темпа си на развитие, икономиката на САЩ продължава да се разширява с по-бавен темп спрямо предходни възстановявания. Американското национално стопанство добавя средно около 2% през последните няколко години, като продължава да не в състояние да генерира достатъчен тласък за осезаемо излизане от кризата.

Последните оценки на експерти показват, че не се очаква много по-различна картина и през последното тримесечие на 2013 г. Прогнозите сочат, че растежът ще остане около 2 на сто, основно поради негативното влияние на блокажа на федералното правителство през първата половина октомври.

Потребителските разходи в първата по големина икономика в света са отчели ръст от 1,5% на годишна база в периода юли-септември спрямо постигнатите 1,8 на сто тримесечие по-рано.

Износът се е увеличил с 4,6%, докато при вноса покачването е достигнало 1,9%. По-високият нетен експорт е положителен сигнал за икономиката, тъй като сигнализира за подобряването на позициите на местните компании на международните пазари.

Друг доклад показа, че индексът на потребителските цени се е повишил рязко в сравнение с второто тримесечие, но въпреки това е останал на сравнително ниско равнище. Измерителят е нараснал с годишен темп от 1,9% спрямо спада от 0,1% през второто тримесечие.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още